Argentia

Argentia

|Samfrakt 1 dag

Om

Karlstad | Reg. December 2015

Hej och välkommen till Argentia, mitt hobbyprojekt/firma. Nedan får du veta lite om vad jag sysslar med och hur det går till.

OBS: Om du vill komma i kontakt med mig för projektförslag eller frågor så kan du nå mig via någon av mina auktioner.

Pågående arbeten 2024-03-30

F.n håller jag på att slutföra följande figurer som, så småningom, kommer att läggas ut till försäljning:

2 medelstora pokemonfigurer (Mew ca 50g Ampharos ca 60g).
Ett tiotal mini Pokemon. 20 - 40 gram per styck.

Presentation

Det jag sysslar med här är silver och enbart silver. Jag köper "skrotsilver", mestadels, om jag kan få det till ett hyfsat pris. Silvret renar jag (affinerar) till finsilver genom en välbeprövad process. En summarisk beskrivning av processen följer längre ned, för den intresserade.

Finsilvret säljer jag sedan i kristallform, som granulat eller som gjutna tackor.
P.g.a den höga renheten kan den som gjuter själv tillverka sina egna legeringar så som Sterling eller Argentium.

Finhalten 999/1000 är grundligt verifierad. Dels genom XRF-test hos ett stort metallföretag i Gävletrakten och dels genom att jag vid flera tillfällen sålt granulat till silverhandlare på nätet (finguld.se) som gjort sina egna tester.

Jag tillverkar också diverse finsilverfigurer i mindre format. Vanligtvis med välkända figurer, i plast, som förlaga. Plastfigurerna används som "master" vid sandgjutning och resultatet putsas, slipas och poleras till önskad finish.

Det blir även en del smycken. Dock inga ringar eller armband, eftersom finsilver är för mjukt för att dessa skall behålla formen.

Smycken, figurer och tackor stämplas alltid med finhalt (999) och tillverkare (KMW).

Priser

Min prissättning baseras på mängden silver och på komplexiteten i tillverkningen.
Finsilver i granulat eller kristallform kostar, i skrivande stund, 8.50 kr/gram. (Ledande silverfirmor på nätet tar 9.80 kr/gram + moms för samma kvalitet.)
Slipade och polerade tackor kostar vanligtvis ca 9.50 kr/gram.
Figurer kostar oftast mellan 10 - 15 kr/gram, beroende på komplexitet.

Reningsprocessen i korthet

OBS Processen nedan genererar kväveXoxid (NO2, NO3) som är mycket giftigt. Ett bra dragskåp är ABSOLUT nödvändigt. På riktigt! OBS

1. Silvret (800, 830, 925) rensas från andra material såsom stenar, pärlor, stål, fyllningar mm och glödgas sedan för att bränna bort fett, smuts, stearin mm.

2. Silvret (och den koppar som alltid ingår i legeringen) löses upp i varm salpetersyra och vatten. Detta bildar en mix av vatten, silvernitrat och kopparnitrat samt kväveXoxid. Vätskan filtreras därefter för att få bort eventuella kvarvarande metalliska "föroreningar" i fast form.

3. Kopparplåt tillsätts till den filtrerade lösningen. Detta får silvernitratet att överge silvret för att i stället binda sig till den tillförda kopparen och bilda mer kopparnitrat. Det frigjorda silvret sjunker till botten i form av ett
pulver, även kallat silvercement. Renheten på silvret ligger här på 97 - 99%. OBS Även här kan kväveXoxid bildas. OBS

4. Efter tvättning och torkning av silverpulvret smälts detta ner till granulat.

5. Granulatet genomgår sedan en elektrolys där en elektrisk ström från anodsidan bryter ned silvret på atom/jon-nivå vilket passerar igenom en elektrolytvätska (silvernitrat från filsilver).
På katodsidan återbildas silvret i form av kristaller som sedan "skördas". Kvarvarande metalliska "föroreningar" (t.ex koppar) stannar i elektrolytvätskan.
Silverhalten ligger nu på > 99%.

6. Hela elektrolyssteget genomförs sedan en andra gång, med ny elektrolytvätska och efter detta ligger renheten (teoretiskt, men inte praktiskt mätbart) på 99.999% och silvret är färdigt att användas.