Beskrivning

Rosenbönan är en växt i familjen ärtväxter med oklart ursprung, möjligen Mexiko. Den odlas både som grönsak och som prydnadsväxt. Odlas nästan alltid som ettårig. I varmare trakter är det en mångformig klättrande perenn ört. Blommorna kommer i klasar i bladvecken. Painted Lady är en kulturarvssort med rötter ända från 1855. Det är en oöverträffad, klättrande, tvåfärgad blomsterböna, med intensivt röd-orange blommor och med vit underdel. Växten får gröna, 20 - 30 cm långa baljor. Det är en bra mat böna av god kvalitet. Bönorna är ätliga efter kokning, som alla bönor. Baljorna kan även skördas i mycket tidigt stadium som brytbönor. Skörda då innan bönorna utvecklas! Bönorna kan även med torkas för att ätas under vintern och även för att sparas som nytt utsäde.

Det är en oöverträffad, klättrande, blomsterböna, med intensivt röd/orange/vita blommor. Växten får gröna, 20 - 30 cm långa baljor. Det är en bra mat böna av god kvalitet. Bönorna är ätliga efter kokning, som alla bönor. Baljorna kan även skördas i mycket tidigt stadium som brytbönor. Skörda då innan bönorna utvecklas! Bönorna kan även med torkas för att ätas under vintern och även för att sparas som nytt utsäde. Bönorna är så vackra att de kan användas som dekoration och göras halsband av, med barnen.

Rosenbönan kan även kallas blomsterböna. På engelska heter växten Runner Bean.
Plantorna blir omkring 200 cm höga, men kan bli upp 300 cm höga och har ett klättrande växtsätt. Ett perfekt insynsskydd med andra ord.

Sådd; Direkt på friland i maj-juni när jordtemperaturen är minst 15 grader. Vattna jorden före sådd och håll fuktigt under grotiden. Kan även förkultiveras inomhus. Transparent täckning försedd med lufthål, alternativt lufta regelbundet. Placera i ca 25 grader. Utplanteras efter avhärdning när frostrisken är över. Täck gärna med fiberduk.

Plantering; Sätt 2-3 plantor runt 2 meter höga störar, spaljé, vägg eller liknande. Rensa/ plocka, regelbundet för rikligare blom.

I ditt pris ingår sättbönor, märkt fröpåse, litet sådd informationsblad, paketering samt frakt inom Sverige. Se bilder.

Objektnr 632594612

Visningar 44

Publicerad

AnmälSälj liknande

Fre 7 jun 15:17

Rosenböna Painted Lady, tvåfärgad blom 10 sättbönor

Pris

50 kr

Slutar om

lenjas

Bromma, Sverige

5.0

lenjas

Verifierad

Toppsäljare

538 omdömen

Läs omdömen

Mer från säljaren

Andra har även tittat på

Jämför slutpriser

Vad är den värd?