Beskrivning

Den exotiska frukten Graviola/Guanabana;

TÄNK dig den utsökta smaken av jordgubb, kanel, mango och ananas - iblandat lite citrus-smak; i en och samma frukt! Det är så en del har beskrivit guanabana. Om du inte bor i tropikerna, har du förmodligen aldrig smakat den. Guanabana, som växer på trädet taggannona (Annona muricata), är en oval, grön och taggig frukt med saftigt vitt fruktkött och inbäddade blanka, mörkbruna frön.

Taggannonan är ständigt grön och tål inte frost (överlever temperatur ner mot 5'C, men blir temperatur under 3'C blir frukterna förstörd - om trädet överlever). Dess blommor pollineras av små insekter, bland andra myror och vissa skalbaggar. Eftersom blommorna saknar nektar och inte har några klara färger, är det inte många pollinerande insekter som dras till dem. Dessutom är blommorna dikogama, vilket innebär att pistiller och ståndare inte mognar samtidigt. Vid kommersiell odling är det därför nödvändigt att pollinera för hand. Guanabanafrukten väger upp till fem kilo och är en bra källa till niacin, riboflavin och C-vitamin (100 g. frukt = 25% av C-vitamin RDI). Innehåller ungefär 12 procent socker. Fruktköttet kan mosas och silas och används i uppfriskande drycker och sorbet*, eller att ätas som dom är. Sedan gammalt används ett te gjort på bladen mot dysenteri, förkylningar och matsmältningsbesvär. I Mexico har teet använts som kramplösande och som adstringerande medel. Trädets rötter används för att döda eller driva ut parasitiska maskar och dess frön som ett insektsdödande medel: Frön och blad är svagt giftiga, och krossade frön/blad kan användas som ett miljövänligt alternativ för att ta död på huvudlöss, och krossade blad tar även död på vägglöss... I laboratoriestudier har Graviola extrakt dödat vissa typer av lever- och bröstcancerceller som är resistenta mot vissa cytostatika. Men det har inte funnits några storskaliga studier på människor, så man vet inte ännu om det kan fungera som en cancerbehandling eller inte.

Om det går att få tag på guanabana där du bor, kanske du vill smaka den. Du kommer säkert att tycka om smaken!

*) Guanabanasorbet

5 deciliter guanabanapuré, 1 matsked citronsaft, 2 1/2 deciliter socker, 2 1/2 deciliter vatten, 2 1/2 deciliter tunn grädde

1. Gör puré av fruktkött från guanabana genom att pressa det genom en grövre sil eller ett tunt tyg. 2. Blanda socker och vatten och koka det i fem minuter. Låt det sedan svalna tills det blir ljummet. 3. Tillsätt purén, grädden och citronsaften. 4. Häll blandningen i en låg form, täck över och ställ in den i frysen tills blandningen nästan stelnat. Ta ut den och rör om kraftigt. Ställ tillbaka formen i frysen tills blandningen stelnat.

För mer info (engelska): https://nacycedyze.wordpress.com/2012/02/22/how-to...

Kom ihåg att detta är en tropisk växt; den kräver mycket sol, värme och fuktighet (kan med fördel odlas på inglasad balkong eller i växthus). Man kan så frön hela året, men det behövs värme och ljus - vid sådd under den mörka årstid, så frön ovanför ett element och använd växtljus* . Odlar du på friland rekommenderar jag att du använder lerkruka som kan grävas upp vid vinter-förvaring (12-18'C) Ska normalt inte vattnas mycket vinterstid.

Sådd; lägg frön i ljummet vatten 3-4 dagar innan sådd, använd bra såjord iblandad lite sand. sådjup = 1 cm, vattna väl och håll sådd fuktig vid 20-27'C - ska stå ljust, men inte i direkt solljus innan det har blivit en liten planta: spirar normalt inom 3-4 veckor, men kan ta upp till 2 månader på sig. behöver gödsel/växtnäring var 3:e månad, men inte under vinter-vilan. Annvänd en plastpåse med hål i eller lag ditt eget växthus (en tom druvask, sista bilden, fungerar lika bra som miniväxthus du köper) - detta gör att jordens fuktighet hålls mer stabil, och frön får bättre förhållande att växta i.

Du budar här på 3 frön.

*) Växtljus behöver inte vara dom dyra lampor som säljs av frö-företag/trädgårdsaffärer, utan du kan klara dig med en vanlig LED-lampa på 6-9 W - denna bör avge min. 5000 Kalvin, vilket är mer än nog för att plantan ska trivas genom höst/vinter; dessa lampor får du köpt för mellan 39 - 59 kronor, MEN det viktiga är att du väljer "kallt vitt ljus"!!! (Dom flästa lampor som säljs används inomhus i hemmen och är "varm vitt" - något som ger trevligare ljus, men inte lika skarpt ljus som "kallt vitt").

Vinnarbud + Frakt betalas inom 1 vecka från auktionsslut; du får Traderas automatiska vinstmejl med alla betalningsuppgifter. Jag samfraktar fröauktioner.

Objektnr 631687166

Visningar 68

Publicerad

AnmälSälj liknande

Tor 2 maj 22:46

Taggannona Graviola Guanabana (Annona muricata L.) - 3 frön

Slutpris

|

25 kr

Auktionen är avslutad

vlorenapar vann auktionen

MYHRE100

TIBRO, Sverige

5.0

MYHRE100

Verifierad

Toppsäljare

4 911 omdömen

Köp mer och spara på frakten

Samfrakt

3 dagar

Mer från samma kategori

Andra har även tittat på

Jämför slutpriser

Vad är den värd?