Beskrivning

1 Markka-myntet från 1953 är silverfärgat och mindre i storlek jämfört med andra Markka-mynt på grund av förändringar i material och designpreferenser under den perioden.

I början till mitten av 1900-talet gick många länder över till mindre och lättare mynt som en kostnadsbesparande åtgärd och för att anpassa sig till modern präglingsteknik.

Silverfärgen uppnåddes sannolikt genom användning av metaller som koppar, nickel eller aluminium.

I termer av historisk betydelse var Finlands ekonomi och politik under 1950-talet djupt påverkad av dess återhämtning från andra världskriget och dess komplexa förhållande till Sovjetunionen.

Finland var tvungen att navigera mellan att behålla sin självständighet och att hantera sina förbindelser med sin mäktiga granne.

Ekonomiskt upplevde Finland efterkrigstidens återuppbyggnadsinsatser och industrialisering, vilket sannolikt påverkade beslut om valutadesign och produktion.

Den mindre storleken och silverfärgen på 1 Markka-myntet kunde ha varit praktiska val som speglade dessa ekonomiska omständigheter och behovet av effektivt mynt.

Politiskt förde Finland en neutralitetspolitik under det kalla kriget som balanserade mellan väst- och östblocket.

Denna känsliga geopolitiska position påverkade sannolikt olika aspekter av det finländska samhället, inklusive valutadesign och -produktion, eftersom Finland strävade efter att upprätthålla stabilitet och oberoende samtidigt som det navigerade internationellt tryck.

Sammantaget återspeglar 1 markmyntet från 1953 både den ekonomiska verkligheten och de politiska nyanserna i Finland under den perioden, vilket gör det till ett fascinerande stycke numismatisk historia.

Alternative Shipping outside Sweden.

Objektnr 632925491

Visningar 13

Publicerad

AnmälSälj liknande

Sön 26 maj 05:27

Markka - 1 Markka 1953 - Finland

Utropspris

|0 Bud

3 kr

Slutar om

ELUWHIP

Hässelby, Sverige

4.9

ELUWHIP

Verifierad

Toppsäljare

103 omdömen

Läs omdömen

Mer från säljaren

Andra har även tittat på

Jämför slutpriser

Vad är den värd?