Beskrivning

Tidningen Se från 1943.

Omslaget: Ulla Svedman framför smalspåriga järnvägen på Öland.

Reportage: Tidningen har besökt Byxelkrok på Öland. Det här är verkligen en avkrok, dit få turister hittar, konstaterar SE. Bilder på människor och miljöer i Byxelkrok. Gertrud Tesdorpf dyker upp på bild, liksom Eva Fredin. Bild från Ölands norra udde. Stränderna här är i det stenigaste laget, skriver tidningen.

Bildreportage: SE har varit på Stockholms central och tagit bilder på miljöer där. Översiktsbild på stora ankomsthallen med en jordglob i mitten. Hallen är full av soldater och sjömän som ska resa med tåg för att försvara vårt land.

Reportage: Gillis Hammar har startat en skola för zigenare, eller romer som vi säger idag. Den ligger i Sköndal. Tidningen beskriver dem som "mörkhyade analfabeter". Bild på en familj inuti ett förfallet skjul där de bor. 23-åriga mamman heter Singoalla Taikon. Bild på 32-åriga Erik Taikon som aldrig har gått i skola. Bild på läraren Karin Hartman som undervisar romerna. SE uttrycker en oro för att detta exotiska inslag i Sverige ska "förborgerligas" om de får gå i skolan. Detta färgglada folkslag kanske tappar sin särart i framtiden? En färgklick på våra gator som försvinner?

Reportage: SE har besökt Finland. Landets invånare strävar och kämpar men kriget kastar sin mörka skugga över alla finländare just nu. Alla måste ställa upp nu, även barnen. Tusentals finska pojkar har skickats ut i skogen för att avverka skog. Ved behövs mer än någonsin. Tusentals finska flickor sätts också i arbete. De plockar bär i skogen. Inget annat spelar någon roll just nu än att rädda fosterlandet. Bilder på familjer som evakueras i Finland eller tvingas på flykt.

Reportage: Karin Ygberg är sångerska. SE har träffat henne. Hon ställer upp för fosterlandet genom att engagera sig i lottakåren och sjunga för beredskapsmännen. När hon sjöng för finländare i Helsingfors stördes hennes konsert av flyglarm.

Reportage: SE har besökt stadsdelen Skrubba i Stockholm. Här finns Skrubba praktiska internatskola och tidningen skildrar idrottandet där.

Reportage: Enorma bombardemang över den italienska ön Pantelleria, mittemellan Sicilien och fastlandet, har lett till att 10 000 man på ön har kapitulerat. SE har bilderna.

Bild: Helsidesbild på Anna-Maj Knutsson. Hon är 19 år och tidningen beskriver henne som "pursvensk, slank, blond". Hon är inte bara sportig, hon är vacker och intellektuell också, konstaterar SE. För närvarande arbetar hon som piga hos en familj i Trosa.

Se även mina andra tidningar till salu!
Jag samfraktar!

Objektsnr 630492265

Visningar 43

Publicerad

AnmälSälj liknande

Butik

Se 29 1943 Byxelkrok, Karin Ygberg, Karin Hartman, romer, Skrubba, Finland

Pris

139 kr

Cynosure

Uppsala , Sverige

5.0

Verifierad

Toppsäljare

353 omdömen

Läs omdömen

Köp mer och spara på frakten

Samfrakt

3 dagar

Mer från samma butik

Andra har även tittat på

Jämför slutpriser

Vad är den värd?