Beskrivning

Handsignerat idolkort, 11,5x17,5. Dedikationen är inte gjord av Luciano Pavarotti, men namnteckningen är det.

Luciano Pavarotti (1935-2007) var en italiensk tenor som ofta nämns som den främste operasångaren någonsin. Hans far var bagare, modern arbetade på en cigarrfabrik. Som nioåring tog Luciano plats i kyrkokören där hans pappa redan sjöng. Skivinspelningar av Benjamin Gigli och Enrico Caruso inspirerade. Föräldrarna hyste förhoppningen att lille Luciano skulle bli lärare men de accepterade hans yrkesval förutsatt att han slog igenom som sångare före 30 års ålder. Och det gjorde han.

Luciano Pavarotti brann verkligen för sången och mötet med operasångerskan Adua Veroni var som att kasta bensin på den elden. De gifte sig 1961 och fick tre döttrar tillsammans. "Men hade han inte fyra döttrar?", undrar väl vän av ordning. Jo, det bar sig inte bättre än att Luciano Pavarotti så småningom föll för sin assistent. Det blev ett himla liv, skilsmässa och så kom dotter nummer fyra till världen.

"Och Joan Sutherland då?", undrar väl du nu. Det var ju tillsammans med henne som Luciano Pavarotti erövrade världen redan på 1960-talet.

Joan Sutherlands ordinarie tenor blev sjuk inför ett framträdande i USA. Luciano Pavarotti kallades in på kort varsel. Jag tror inte att Joan Sutherland frågade efter sin gamle tenor efter det. Sutherland och Pavarotti var ju som skapta för varandra, rent yrkesmässigt.

Sedan kom Luciano Pavarottis samarbete med Placido Domingo och José Carreras. De tre tenorerna framträdde för första gången den 7:e juli 1990 i Rom. Zubin Mehta var dirigent och succén var given. Ofta uppträdde de tre inför jättepublik, som på Dodger Stadium i Los Angeles i USA 1994, på Champ de Mars nära Eiffeltornet i Paris 1998 och i japanska Yokohama 2002.

Med tiden blev Luciano Pavarotti alltmer överviktig. Som mest vägde han 160 kilo. Snacka om tungviktare!

I mars 2004 gjorde Luciano Pavarotti sitt sista framträdande på operascenen, på Metropolitan i New York. Sista gången han stod på scenen var vid invigningen av de olympiska vinterspelen i Turin 2006. Pavarotti sjöng "Nessun dorma" för sista gången, playback, och framträdandet direktsändes i tv över hela världen.

Titta gärna på mina övriga nu pågående Tradera-auktioner. Eftersom de inte läggs upp i kronologisk ordning kan det vara klokt att sortera efter kortast tid kvar.

Objektsnr 630368584

Visningar 68

Publicerad

AnmälSälj liknande

Sön 28 apr 11:25

LUCIANO PAVAROTTIS AUTOGRAF PÅ IDOLKORT! VÄRLDENS FRÄMSTA OPERASÅNGARE?

Utropspris

|0 Bud

499 kr

Auktionen avslutades utan bud

MÅMJ

Göteborg, Sverige

5.0

Verifierad

Toppsäljare

332 omdömen

Köp mer och spara på frakten

Samfrakt

3 dagar

Mer från samma kategori

Andra har även tittat på

Jämför slutpriser

Vad är den värd?