Beskrivelse

Oversat af

Nålmärke Nordstjernan Wiklunds Cyklar Stockholm enlighet bilder.
Tillverkad av metall.

Mått ca: 16x51mm

Cykelmärket Nordstjärnan tillverkades av Anton Wiklunds velocipedfabriks aktiebolag, och var ett av bolagets mest kända märken.

Wiklunds lanserade 1918 baknavet Nordstjärnan, 1924 presenterades navet lite förbättrat som Banco, och i sin sista variant som Vinco, det navet monterades på Nordstjärnancyklar in på 1940-talet i Uppsala.

Anton Wiklund (15/11 1859) var en känd kapplöpningsryttare som började sälja kända engelska velocipeder som Coventry Machinist´s, Hillman, Humber och Singer till sina vänner i sin Jernvarubutik på Kungsholmen i Stockholm redan 1886.

Verksamheten krävde även en reparationsverksamhet som gav liv åt Sveriges andra fabrik för tillverkning av cyklar, som startade 1889.
En utvidgning av fabrikationen blev nödvändig och stod i bruk 1891 då även Anton Wiklunds Velocipedfabriks Aktiebolag bildades med Anton själv som direktör.

Efter ett år bytte han post till verkstadschef som han innehade till 31/12 1894 då han avgick ur förvaltningen och bröt all förbindelse med firman p.g.a. en förvaltningsschism.
Oberoende av den svåra skilsmässan mellan grundaren och styrelsen stod bolaget stabilt med Anders Olson som VD.
Företagsnamnet behölls då det symboliserade god kvalité och stabilitet.

Cyklarnas popularitet hade nämligen ökat efter Sveriges första riktiga långlopp, Mälaren Rundt (340 km) 1892. Både vinnaren G Fjaestad och 3:an G. Ericsson stod vid målet med var sin Wiklundare.
Verksamheten på lantlika Kungsholmen krävde ett bra skyltfönster och man skaffade en utställnings- och försäljningslokal på cykelhandlarnas gata nr 1, det centrala Birger Jarlsgatan 7.

I butiken stod de alla i en rad; herrcyklarna Nordstjernan & billigare Polstjernan med damcyklarna Juno & Vesta.

Varenr. 630394821

Visninger 58

Publiceret

AnmeldSælg lignende

Lør. 27 apr. 16:58

Äldre Nålmärke Nordstjernan Wiklunds Cyklar

Slutpris

|

55 SEK

Auktionen er afsluttet

motorfreak2000 vandt auktionen

kluve

Blentarp, Sverige

5.0

kluve

Verificeret

Topsælger

1 425 anmeldelser

Mere fra samme kategori

Andre har også set på

Sammenlign slutpriser

Hvor meget er det værd?