Beschrijving

Vertaald door

"Tag der Arbeit" högtidlighölls varje år 1 maj. Deltagarna kunde införskaffa ett märke, helt olika för varje år. Dessa märken måste ha framställts i miljontals exemplar. Vanligast bland samlare är märkena från åren 1934-1939.

Detta är alltså 1936 års märke. Tillverkat medan märkena fortfarande höll en hög kvalitet. Storlek 35 mm. På framsidan konstnärssignatur "RK" vilket står för professorRichard Klein, München. Bra skick.

På baksidan nål för fastsättning samt tillverkarens märkning, "Deschler & Sohn - München 9".

Genom att jämföra detta märke med 1934 års märke kan man med lite fantasi avläsa det dramatiska historiska skeendet under tiden emellan. "Arbetets Dag"var ju tänkt som en hyllning till alla arbetande. Arbetare, bönder och tjänstemän, "hjärnans arbetare". Och eftersom partiet i början av 1934 fortfarande i någon mån var radikalt använde man på det årets märke hammaren och skäran för att symbolisera arbetare och bönder. Symboler "lånade" från en helt annan åsiktsinriktning...

När däremot 1935 års märke skulle framställas var den radikala oppositionen utrensad genom en blodig kupp, "de långa knivarnas natt", och hammaren och skäran i kombination var inte längre aktuellt att använda...I stället använde man en hammare och en kärve som symboler. Och på detta märke, ytterligare ett år senare symboliseras arbetare och bönder av en hammare och en plog.

Intressant är också att man på detta märke har bytt ut den tredje kategorin arbetande, "hjärnans arbetare" mot soldaterna, som symboliseras av ett svärd. Vid denna tid var ju upprustningen i full gång...

Item nr. 631807954

Aantal keer bekeken 33

gepubliceerd op

RapporteerVerkoop soortgelijk product

Wo. 15 mei 09:50

Tredje Riket, nålmärke - "Tag der Arbeit 1936"

Start prijs:

|0 Biedingen

SEK 130

De veiling eindigde zonder biedingen

Rienzi

Älvsjö, Zweden

5.0

Rienzi

Geverifieerd

Top verkoper

1 594 beoordelingen

Meer van deze verkoper

Anderen vonden het ook leuk

Vergelijk definitieve prijzen

Hoeveel is het waard?