Beskrivning

FRÖN (50st/påse)

Trivialnamn: Trädbasilika, Nejlikbasilika, Afrikansk Basilika, Bai Yeera, Ram Tulsi
Vetenskapligt namn: Ocimum gratissimum
Familj: Lamiaceae

Växthistoria & användning:

Trädbasilikan är en ört som har en lång historia av användning både i matlagning och medicinalsyften. Bladen har en unik, söt, kryddig och smått lakritsaktig arom. Som namnet antyder kan denna basilika förveda sig och växa sig till ett flerårigt meterhögt träd. Likt den Heliga Basilikan som dock kan bli ännu högre. En klar fördel är att inte behöva omså basilika år efter år.

Trädbasilikan används vanligtvis i olika woker, som t ex den thailändska rätten Pad Bai Yeera med valfritt proteintillskott. Man kan även använda bladen i sallad eller mortla ned i olika typer av såser. Traditionellt bryggs te på både färska och torkade blad från Trädbasilikan.

I områden där Trädbasilika växer naturligt bryggs en kall dryck på färska blad som anses kurera solsting och huvudvärk.

I traditionellt medicinskt bruk har bladen använts för att behandla förkylningar och influensor genom att rensa luftvägarna. Även som lugnande för magbesvär såsom uppblåsthet.

Trädbasilikan fungerar även som ett naturligt skadedjursmedel tack vare innehållet av naturliga aromatiska oljor och håller både mygg, flugor och trips borta.

I kommersiellt syfte odlas Trädbasilikan även för extraktion av sin aromatiska olja som används i både läkemedel och kosmetiska produkter.

Odling:

Trädbasilikan tros härstamma från Afrika. Idag växer den på jordens samtliga kontinenter. Det är en adaptiv växt som idag naturligt växer i både torra och fuktiga klimat, längs kusten samt i inlandsklimat. Klarar sig i både surare och mer basiska samt tyngre till lättare jordar.

För optimal tillväxt fördrar trädbasilikan ljusa lägen med god vattentillgång.

Använd helst en väldränerad, mullrik jord och placera i full sol, den klarar även lägen i halvskugga.

Toppa grenarna regelbundet för ett buskigare växtsätt. Klipp även bort blivande blomster på sommaren för att bidra till kraftigare tillväxt av trädet.

Övervintra inomhus/frostfritt. Om du har tillgång till växtlampa kan plantan fortsätta sin tillväxt i god takt även under vinterhalvåret. Trädbasilikan tolererar temperaturer från 7-36 °C.

Enkel att ta sticklingar ifrån. Sticklingar slår rot efter ungefär 1 månad.

Väl omhändertagna plantor kan ha en livslängd på 5-10 år.

Sådd:

Förkultivera inomhus, alternativt så utomhus på sommaren när jorden är varm. Fröna är ljusgroende - täck därav fröerna med ett ytterst tunt jordlager eller täck inte alls. Håll sådden fuktig. Ett sätt att behålla god fuktighet är att täcka sådden med plast försedd med lufthål.

Optimal groningstemperatur är 20-25 °C.

Fröer från trädbasilika har generellt en låg grobarhet, så det är en bra idé att så en större mängd fröer. Förslagsvis alla 50 st fröer i en större kruka, eller i flera mindre individuella krukor.

Egenskaper:

Årighet: Flerårig
Växtläge: sol
Höjd: 30-100 cm
Grotid: 5-15 dagar

Lycka till!

Skickas via posten med en 22kr i fraktkostnad!

OBS! Vill ni utnyttja fraktkostnaden och är intresserade av fler typer av frön? Se våra övriga annonser och få fröna skickade tillsammans (22kr i frakt)

Objektsnr 628809199

Visningar 112

Publicerad

AnmälSälj liknande

Ons 1 maj 18:47

FRÖN Trädbasilika / Afrikansk Basilika (Ocimum gratissimum)

Pris

49 kr
Annonsen är avslutad

Tradgardsdags

Malmö, Sverige

4.9

Tradgardsdags

Verifierad

Toppsäljare

290 omdömen

Köp mer och spara på frakten

Samfrakt

3 dagar

Andra har även tittat på

Jämför slutpriser

Vad är den värd?