Andrahandsmarknadens 10 mest sålda TV-spelskonsoler

På Tradera har försäljningsvärdet av TV- och datorspel ökat med 46% under de första tio månaderna under 2021 jämfört med motsvarande period 2020, till ett värde av över 100 miljoner kronor. Det är inte oväntat att PlayStation 5 har de högsta snittpriserna, men vilka andra konsoler trendar just nu? Och vad säljs de för i genomsnitt?

Bland de konsoler som säljs för högst slutpris på Tradera ligger PlayStation 5 (7 464 kronor), Xbox Series X/S (4 982 kronor) och Nintendo Switch (2 727 kronor) i toppen. Priserna kan variera beroende på utbud, vilket varit väldigt tydligt för PlayStation 5 under det senaste året, men kan också skilja då annonser ibland innehåller både konsol och spel, vilket kan göra att snittpriset ligger lite högre än för endast en konsol.


Här har vi samlat vilka konsoler som sålt mest under 2021 samt deras snittpris. Intressant oavsett om du letar efter en ny konsol, eller har en som du funderar på att sälja!

10. Gameboy

Den klassiska bärbara konsolen Gameboy släpptes för första gången av Nintendo under 1989. Gameboy finns i flera versioner, till exempel Gameboy Color och Gameboy Advanced. Om du har en fungerande Gameboy-enhet hemma så ska du vara rädd om den, de inbringar nämligen 721 kronor i genomsnitt via försäljning på Tradera. 

9. Nintendo NES

Nintendo Entertainment System, eller NES som den kallas av mängder av fans, är Nintendos klassiska 8-bitarskonsol som släpptes 1983 i Japan, men dröjde till 1985 innan den släpptes i Sverige. Under 2018 släpptes den som en Mini Classic, en mindre version förladdad med många av de populära spelen. För dig som hellre vill uppleva känslan av de gamla spelkassetterna säljs de gamla konsolerna för i genomsnitt 921 kronor.

8. Nintendo DS

Nintendo DS släpptes 2005 i Europa och är en bärbar tvåskärmad spelkonsol, som tillsammans med uppföljaren Nintendo DS Lite från 2006 är Nintendos mest sålda konsol genom tiderna. Den följdes senare upp med Nintendo DSi och Nintendo 3DS. Nintendo DS-konsoler säljs för i genomsnitt 540 kronor.

7. Xbox One

I Sverige släpptes Microsofts Xbox One under hösten 2014. Året efter släpptes en uppdatering som gjorde den bakåtkompatibel med vissa spel för Xbox 360, till exempel Mass Effect och Assassins Creed 2. Xbox One tillhör den åttonde generationens konsoler och konkurrerar bland annat med Sonys Playstation 4 och Nintendos Wii U och Switch. Genomsnittspriset för en Xbox One på Tradera är 1 443 kronor. 

På Tradera kan du hitta det mesta till ditt Xbox One som konsoler, Xbox One-kontroller och olika tillbehör

6. Playstation 2

Playstation 2 lanserades i Europa i slutet av år 2000 och tillverkades fram till 2013. Konsolen använder ett eget DVD-format för spelskivorna och kan visa DVD-filmer och spela upp musik från CD-skivor. Den är bakåtkompatibel och klarar alla spel som släppts för föregångaren Playstation. Playstation 2 var den andra konsolen att komma ut av den sjätte generationens spelkonsoler, efter Sega Dreamcast. Under 2003 dominerade Playstation 2 marknaden av de tre största TV-spelskonsolerna, trots att både Xbox och Nintendo GameCube hade bättre teknisk prestanda. I genomsnitt säljs PS2-konsoler för 472 kronor på Tradera.

5. Playstation 3

Sonys tredje spelkonsol, Playstation 3, tillhör den sjunde generationens konsoler och konkurrerar med Xbox 360 och Nintendo Wii. PS3 släpptes i Sverige i början av 2003 och har sålts i ungefär lika många upplagor som Xbox 360. Under 2021 har genomsnittspriset för en PS3 varit 589 kronor på Tradera.

4. Nintendo Switch

Nintendo Switch är en hybridkonsol med LCD-skärm och två avtagbara kontroller på sidorna. För att koppla den mot en TV placeras konsolen i en dockningsstation. Switch är Nintendos sjunde spelkonsol som släppts i Europa och lanserades i början av 2017. Spelen släpps på kassetter som liknar de som används till Nintendo 3DS, men konsolen är inte bakåtkompatibel med äldre spel. En variant som endast används för bärbart spelande släpptes 2019 under namnet Nintendo Switch Lite. På Tradera kan du hitta Switch-konsoler för i genomsnitt 2 727 kronor.

3. Nintendo Wii

I slutet av 2006 släpptes Nintendo Wii i Europa och slog försäljningsrekord som den snabbast säljande konsolen vid lansering med ca 325 000 exemplar sålda inom två dagar. Under hösten 2013 meddelade Nintendo att produktionen lagts ned, men under de sju år den fanns till försäljning sålde den över 99,8 miljoner exemplar, vilket gör den till den femte mest sålda konsolen någonsin. Hos Tradera hittar du Nintendo Wii för i genomsnitt 742 kronor.

2. Playstation 5

Sonys Playstation 5 släpptes i slutet av 2020 och har stöd för grafik i 8K, VR och 3D-ljud. På grund av brist på komponenter har den dock varit mycket svår att få tag på vilket gjort den mycket populär på andrahandsmarknaden. Det gör den till den dyraste konsolen, med ett genomsnittspris på 7 464 kronor.

1. PlayStation 4

Den mest sålda spelkonsolen på Tradera under 2021 är även den från Sony, nämligen PlayStation 4. Den släpptes i Sverige under 2013 och tillhörde den åttonde generationens spelkonsoler tillsammans med Xbox One och Nintendos Wii U. PlayStation 4-konsoler säljs för i genomsnitt 1 960 kronor. 

Utöver konsoler kan du på Tradera även hitta PS4-kontroller och olika spel

Trendar inom TV-spelskonsoler

PS5 konsol inkl -Logitech G Pro X hörlurar, 2 handkontroller och 2 spel
Nintendo Switch OLED gamingkonsol
XBOX Series S *1kr*
Playstation 4(PS4) - Med handkontroller
NINTENDO GAMEBOY ADVANCE SP , CONSOLE + 4 stycken olika spel , se beskr.
Nintendo Wii konsol, balance board och tillbehör inkl 20 spel
NES Nintendo 8-Bit Konsol Paket
Limited Edition Xbox One Halo 5 - Inkl 5 spel, ej Halo 5 samt 2 kontroller.
PlayStation 2