Fem tips för att spara pengar på studentlitteraturen

Under augusti och januari förbereder sig många inför kursstart på något av landets högskolor och universitet. Oavsett om du du är en av de som tar första steget mot drömyrket, redan är några terminer in på en utbildning eller läser en kurs för att fördjupa dig inom ett ämne är det dags att införskaffa kurslitteraturen.

Vad kostar studentlitteratur?

Är du en av de som börjar plugga för första gången under hösten och funderar på hur du ska få studieekonomin att gå ihop? Kostnaden för kurslitteratur är väldigt olika beroende på vad man pluggar, men det är vanligt att man som student vid högskola eller universitet i Sverige får lägga några tusenlappar per termin på kursböcker.

Inför kursstart måste du få tag på den kurslitteratur som institutionen har angett i litteraturlistan. Kurslitteraturen är vanligtvis en viktig del av kursinnehållet och tentas av under terminens gång. Föreläsningar ger en indikation kring vad de kursansvariga anser är viktigt, men det är i litteraturen du fördjupar dig inom de olika teorierna och ämnen som kursen berör.

Populära utbildningar 2022

Olika utbildningar skiljer sig på olika sätt, till exempel är det vanligt att högskoleutbildningar har en längre lista av obligatorisk kurslitteratur än en utbildning på yrkeshögskola. Vissa utbildningar har mer praktiska övningar, medan andra har tyngre fokus på de teoretiska delarna. Oavsett vilket är det vanligt att ett antal böcker behövs varje termin.  

Om du med spänning går och väntar på antagningsbeskedet som avgör hur din studiehöst kommer att se ut är det hög sannolikhet att du har sökt någon av följande utbildningar, som var de mest sökta inför höstterminen 2021:

Programmen varierar i längd mellan 3 och 5 år och varje termin innehåller mellan 2 och 4 kurser, så det blir en hel del böcker att läsa. Många av dem är dock återkommande och kan hittas begagnat här på Tradera. Om du letar efter begagnad kurslitteratur till din komvux-utbildning är Tradera rätt plats för dig också.

Kurslittertur

Fördelar med begagnad kurslitteratur

Det finns många fördelar med att köpa kurslitteratur i andra hand. Förutom att göra en god gärning för miljön och bidra till cirkulär konsumtion är det också snällare för plånboken. Kurslitteratur kostar generellt mer än skönlitteratur och om litteraturlistan är lång blir det snabbt en stor kostnadspost, speciellt om man för första gången lever på studielån och redan har begränsad ekonomi.

Många begagnade böcker har använts väldigt lite och det är vanligt att hitta exemplar i nyskick. Tänk på att dubbelkolla att det är rätt upplaga, speciellt för områden som uppdateras löpande kan det göra stor skillnad att ha den senaste versionen.  

Kurslitteratur pedagogik

Fem tips för att spara pengar på kurslitteraturen

1. Var ute i god tid

Vissa böcker säljer snabbt slut när kurserna börjar. Genom att vara ute i god tid är det enklare att låna böckerna på biblioteket eller köpa dem innan de tar slut. Kontakta universitetet eller högskolan innan terminsstart och fråga vilka böcker som ingår i undervisningsplanen.

2. Kolla vilka böcker som är nödvändiga

Ofta listas böcker som inte kommer att ligga till grund för tentorna, utan som är till för att djupdyka om man har ett personligt intresse av att lära sig mer. Om du vet med dig att du inte kommer att välja att lägga kvällar och helger på den typen av fördjupningsböcker så kan det löna sig att enbart fokusera på de huvudsakliga böckerna.

3. Köp begagnad studentlitteratur

Om kursen du går inte är helt ny, eller är beroende av den senaste upplagan av varje bok, går det ofta att hitta begagnade kursböcker. Många skolor har anslagstavlor där tidigare studenter annonserar om böcker till salu. Ett annat knep är att fråga bekanta som har läst samma sak året eller terminen innan. Om du inte har några sådana kontakter kan det vara enklare att köpa begagnad kurslitteratur online. 

Kurslitteratur redovisning

4. Ta hand om böckerna

Troligtvis är det rätt låg sannolikhet att du kommer att vilja läsa om böckerna när kursen är slut, så det kan vara värt tiden att ta hand om böckerna så att de behåller sitt andrahandsvärde. Undvik att lämna hundöron på sidorna eller att kladda med bläck eller överstrykningspenna i dem. Använd istället blyerts och gör markeringar i marginalen vid behov.

5. Sälj den vidare

Om du inte planerar att läsa om kurslitteraturen, eller vill ha den stående i bokhyllan som en inredningsdetalj, är det värt tiden att lägga upp dem till försäljning igen när kursen är slut. Försäkra dig om att du klarat tentorna innan du säljer dem dock! Vad som är rätt tid för att lägga upp den till försäljning beror på när kursen slutade. Det kan vara värt att kolla upp när den kommer att gå igen och lägga upp boken direkt inför kursstart, för att efterfrågan ska vara maximal. När tiden är inne är det enkelt att skapa en annons och sälja din bok på Tradera.

Kurslitteratur - företagsekonomin för icke ekonomer

Trendar inom kurslitteratur

Bokpaket 4 st. Böcker Kurslitteratur Skola Studentlitteratur Tryckår: 2015-2017
Miniräknare Texas Instruments TI-82
Bok om Typsnitt Berthold Fototypes E2 Body Types Vol 1 Götz Gorissen
Bokpaket 6st om Äldre Tryckteknik Handsättning etc samt Stillära
Bokpaket 4st om Grafisk Produktion Formgivning och Illustrering
Sten Lindroth, Svensk Lärdomshistoria (4 böcker, 5 tidsepoker)
Gerontologi och geriatrik - Eva-Lena Lindquist - ISBN: 9789151104454
En fantastisk bok för den som vill köra dig om KNX
Specialpedagogik 1 - Svensson Höstfält - ISBN: 9789152331972 - Undersköterska