Boktips – 10 läsupplevelser du inte vill missa

Vissa böcker låter dig resa genom tid och rum utan att du ens behöver lämna din soffa. Det finns historier som förändrar ditt sätt att se på världen och karaktärer så levande att de kan förväxlas med nära vänner. Här har vi listat tio böcker – klassiker, tidlösa romaner och gripande självbiografier – som lämnar avtryck. När du ska köpa böcker kan du vända dig till oss på Tradera, här hittar du älskade begagnade böcker inom alla kategorier. 

1. Hundra år av ensamhet – Gabriel García Márquez

Gabriel García Márquez mästerverk Hundra år av ensamhet gavs ut 1967 och har sedan dess berört miljontals människor världen över. Läsaren får följa familjen Buendía och familjemedlemmarnas öden under hundra år i den påhittade colombianska byn Macondo. Hundra år av ensamhet är ett verk av utsökt berättarkonst och ett bevis på hur gripande litteratur kan vara.

2. Gift - Tove Ditlevsen

Att läsa Tove Ditlevsens självbiografiska verk Gift är ungefär som att betrakta en trafikolycka. Först frågar du dig själv om det faktiskt händer, sedan blir du så uppslukad att världen runt dig försvinner. Den råa och knivskarpa skildringen av missbruk i ett ockuperat Danmark gör att Ditlevsens liv stannar kvar i en långt efter att du har läst bokens sista sida.

3. Jerusalem – Selma Lagerlöf

Jerusalem är en roman om människors drivkrafter och hur vi reagerar när vi står inför svåra val. Historien utspelar sig i Dalarna i slutet av 1800-talet där en väckelsevåg delar en socken i två läger; de som stannar kvar, och de som beger sig till Jerusalem. Jerusalem är baserad på verkliga händelser och är ett utmärkt val för dig som vill läsa en av Sveriges genom tiderna främsta författare.

4. Ett litet liv – Hanya Yanagihara

Ett litet liv är lika storslagen som fruktansvärd och lämnar endast de hårdaste hjärtan oberörda. Historien kretsar kring de fyra vännerna Jude, Malcolm, Willem och JB och deras liv i New York under flera decennier. Nästan omärkligt skiftar perspektivet från att handla om alla fyra till att fokusera på Jude, vars hemligheter alla tvingas förhålla sig till. Det här är en bok om vänskap, övergrepp och den eviga frågan; kan kärlek övervinna allt?

5. På väg – Jack Kerouac

Hur skulle ditt liv vara om du verkligen levde fullt ut? I På väg skildras Jack Kerouacs resor med vännen Neal Cassidy genom USA och Mexico på 50-talet, på jakt efter frihet och fullkomlig extas. Det här är en bok för dig som anser att livet är till för att levas och världen till för att upptäckas. Romanen är idag en modern klassiker och ett utmärkt tidsdokument över efterkrigstidens Amerika.

6. Boktjuven –  Markus Zusak

I den historiska romanen Boktjuven berättar Döden historien om flickan Liesel och hennes uppväxt under andra världskriget. Boktjuven är en bok om böcker, vänskap och mod i en fruktansvärd tillvaro. Med ett träffsäkert och poetiskt språk lyckas Marcus Zusak gestalta allt det ljus och mörker människan rymmer. Romanen passar såväl yngre som äldre läsare.

7. Jag ger dig solen – Jandy Nelson

Jude och Noah är tvillingar och bästa vänner, men hade inte kunnat vara mer olika. Jude är den vilda och fria surfartjejen, medan den försynta Noah hellre utforskar världen genom sitt skissblock. En dag inträffar en tragedi som förändrar allt. Jag ger dig solen må vara en ungdomsroman, men den kan rekommenderas till alla som vill kliva in ett universum så färgsprakande att man tappar andan. Den här boken är ett mästerverk.

8. Den allvarsamma leken – Hjalmar Söderberg

Trots att Den allvarsamma leken utspelas i Stockholm i början av 1900-talet tycks den här romanen aldrig bli utdaterad. Väljer man egentligen sitt öde, sin älskare eller äkta make? Hjalmar Söderbergs målande beskrivningar och raka språk gör kärlekshistorien om Lydia och Arvid till en klassiker omöjlig att tröttna på.

9. Allt jag fått lära mig – Tara Westover

Allt jag fått lära mig är Tara Westovers häpnadsväckande självbiografiska berättelse om sin mormonska uppväxt i Idaho. Tara och hennes syskon växte upp på en gård, avskärmande från världen utanför och helt beroende av faderns lynnighet. Allt jag fått lära mig är en gripande skildring om våld, att bryta sig loss och strävan efter kunskap.

10. Arv och miljö – Vigdis Hjorth

I romanen Arv och miljö skildrar Vigdis Hjort en familjekonflikt med sådan precision att meningarna tycks vibrera. När fadern i en borgerlig familj dör får endast två av de fyra syskonen ärva sommarstugorna i Hvaler. Arvstvisten väcker gamla sår till liv hos huvudpersonen Bergljot, hur ska hon få övriga familjemedlemmar att acceptera hennes historia?

Trendar inom böcker

Per Anders Fogelström, romansviten om Stockholm, 5 vol.
Fjodor Dostojevskij / Anteckningar från ett källarhål/Tiden, 1961/Beg, häft
PER ANDERS FOGELSTRÖM STADSERIEN 5 BÖCKER
Afanasiev, Aleksandr red. Ryska erotiska folksagor
Brott och straff, Dostojevskij
Barn av sin stad - Per Fogelström
Fjodor Dostojevskij x 3 böcker
2 X KARIN BOYE KALLOCAIN + HJALMAR SÖDERBERG DOKTOR GLAS BRA SKICK
Harry Macfie WasaWasa mm