Därför ska du gjuta egna tennsoldater och skapa en samling

Blås nytt liv i det formbara materialet tenn! Här är fem bra anledningar till att både skapa och samla på tennfigurer och tennsoldater.

Det finns något magiskt i att se en anonym tennklump förvandlas till flytande massa och försvinna ner i en sluten gjutform. När den öppnas igen avslöjas en glänsande och detaljerad figur som fått nytt liv. Kanske är det den här magiska upplevelsen som får många att hålla kvar i sin barndoms intresse för tennfigurer och tennsoldater. För en del är gjutningen och skapandet en stor del av fascinationen, precis som målandet av figurerna eller möjligheten att rekonstruera olika historiska händelser. Men för andra är det en ny och spännande upplevelse som kanske resulterar i en ny hobby.

Varför tennsoldater? Här är fem goda anledningar:

1. Lär dig mer om historien

Känner du inte till de stora och viktiga händelserna i historien? Då är det dags att läsa på för att sedan kunna återskapa händelserna med hjälp av tennsoldater. På så sätt får du ny kunskap samtidigt som du får använda en stor portion fantasi och mycket strategiskt tänkande. Samla, ställ upp och sätt dig in i historien!

2. Gjut tennfigurer tillsammans

För en liten medlem i familjen kan det vara extra spännande att för första gången smälta ned tenn på spisen och skapa något helt nytt av metallen med alla möjliga olika tennformar. Det är egentligen inte krångligt, men för att få helt perfekt resultat krävs lite övning och mycket precision då delarna är små och kan vara svåra att få jämna. När gjutningen är klar går figuren att använda som leksak eller som första figur i samlingen. Tennfigurer är med andra ord perfekt för både liten och stor!

3. Material som går att återanvända

Eftersom det också går att smälta ned gamla tennfigurer finns det ett värde i att samla ihop ett gäng för att sedan skapa helt nya varianter med nya gjutformar. Kanske är du ute efter helt andra figurer än Karoliner? Det som är så bra med tenn är att det går att återanvända och oftast smälta ned flera gånger.

4. Skapa en samling av tennsoldaterna

En hobby är alltid en god investering. Att börja samla på något är både roligt och givande eftersom du får chansen att bli riktigt bra och kunnig på det du samlar på. Det finns också en stor möjlighet att skapa en riktigt stor och unik samling eftersom det finns ett stort utbud på andrahandsmarknaden. När du ändå är igång med din nya hobby så kanske du samlar på dig en hel del vänner och likasinnade på köpet! På Tradera hittar du ett brett utbud av tennfigurer och gjutformar.

5. Hitta släktingars värdefulla skatter

Det finns alltid en chans att någon av dina släktingar har lekt, samlat eller tillverkat tennfigurer eller har kvar gamla formar för tennsoldater. Kanske finns det en äldre värdefull samling i släkten som du kan bygga vidare på? Om inte annat så är det ett bra sätt att komma närmre din egen historia.

Trendar inom tennfigurer och tennsoldater

30 st olika tennsoldater 60 mm
ca 1kg Tenn Gjuttenn till Tennsoldater osv
ca 1kg Tenn Gjuttenn till Tennsoldater osv
Gamla tennsoldater, vapen, musikinstrument mm. - 17 hekto!
HE 54mm Authenticast : tysk stormtrupp
Frans Santesson. Tennsoldater, 50, 45, 40 mm silhuett. Soldater ur olika serier.
TENNSOLDATER / TENNFIGURER
Fabbri Italeri - Romerska soldater legionär etc
Tennsoldat Infanterist 1807 - Upplands regemente