Dela och ta hand om sticklingarna – så gör du

Det är dags att toppa, rota och ge näring! Med våren kommer ljus och hopp om nytt liv – för både oss och växterna. Här får du tips på hur du delar och skickar dina sticklingar på bästa sätt.

Sticklingar är som vänner – tar du väl hand om dem kan du få ha dem hela livet. Samtidigt är sticklingarna unika på det sättet att du har möjlighet att dela dina favoriter så att fler får uppskatta dem. För att kunna driva upp små sticklingar till fina gröna växter så behövs egentligen inte så mycket mer än en gynnsam miljö och lite kärlek. Sen är det självklart en fördel att veta att en lagom varm plats är bättre än en kall - precis som att du också kan hjälpa sticklingen att utveckla nya rötter genom att skära en skåra i stammen. Men har du inte en speciellt krävande sort så brukar det gå fint att få fart på en toppstickling, bladstickling eller rotstickling med grundläggande hjälp i form av näring, ljus och vatten.

– De flesta sticklingar behöver inte sättas i ett drivhus, men det kan vara enklare för att få till det där jämna klimatet som gör att de inte torkar ut. Istället för att använda ett drivhus brukar jag sätta mina sticklingar på en bevattningsbricka så att de alltid har tillgång till vatten underifrån, säger växtproffset Mattias ”sticklingtjuven” Mattisson.

Med sitt konto i sociala medier delar Mattias Mattisson både bilder och plantor med andra. Och som växtentusiast är han van att se vilka krukväxter som kommer att bli till fina sticklingar.

 – Det är viktigt att plantan du vill ta sticklingen ifrån är frisk och frodig. Oftast är det bladen och stammen du ska kolla på. I många fall är skillnaden stor mellan de som har en stark eller ranglig stam. När det kommer till växter som utvecklar luftrötter, som till exempel monstera, så kollar jag på att det finns en färsk knöl med lite gröna inspel. Är den uttorkad blir det oftast ingen fin planta av sticklingen, säger han.

Mattias 5 tips för fina sticklingar

  1. Eftersom varje planta är unik är det viktigt att du läser på kring just din planta och anpassar skötsel efter växt. Här brukar Youtube vara perfekt för att få unika tips samtidigt som du också kan se hur du gör.
  2. En stickling behöver framför allt vatten, ljus, näring och syre. Tänk därför på att ge sticklingen alla komponenter den behöver istället för bara en sak - att bara sätta direkt i vatten är till exempel inte det första eller bästa alternativet.
  3. När du tagit en stickling, försök att hålla ett jämnt och fuktigt klimat runt den. Ett minidrivhus eller en plastpåse runt funkar fint. Akta bara så att det inte blir för fuktigt och börjar mögla istället.
  4. Ta bort överflödiga blad. Det sparar sticklingens energi och gör så att den kan fokusera på att bilda rötter. Och se också till att bladen inte hamnar i vattnet som rötterna står i.
  5. Ha tålamod, tålamod, tålamod! Klarar du inte av att få fina sticklingar från en planta – prova en annan växt ett tag och försök sen igen.

 

Packa sticklingarna du skickar på posten

Eftersom sticklingar oftast är små och inte väger speciellt mycket så är de också smidiga att skicka i paket på posten. Däremot kan de vara mycket mer ömtåliga än andra saker du hittar till salu på Tradera. Här kommer några tips på hur du skickar sticklingarna så att de klarar av resan till en den nya ägaren.

Hur ska jag skicka sticklingarna?

– För min egen del skickar jag alltid mina plantor rotade. På så sätt har sticklingen redan kommit på god väg till att bli en planta. Jag tycker att det är schysst mot den nya ägaren, säger Mattias Mattison och fortsätter:

– Eftersom jag nästan alltid använder rotningskuber så är det enklast att skicka med hela rotningskuben. Men rotar du i vatten så rekommenderar jag att du sveper lite fuktigt hushållspapper runt rötterna. Lägg sen sticklingen i en plastpåse eller svep in rötterna med plastfolie innan du paketerar den.

Vad ska jag använda för typ av paket?

– När det gäller frakt rekommenderar jag ett hårt paket som är högst tre centimeter tjockt så att det får plats i brevlådan. Sen är det bra om du varsamt vadderar eller tejpar fast sticklingen mot insidan av paketet, så att den inte studsar runt för mycket under frakten. 

När jag tagit emot en stickling - vad är det första jag behöver göra?

– Är den rotad så är det oftast jord som gäller. Vattna inte för mycket, och ge ingen växtnäring förutom det som finns i jorden de första veckorna, säger Mattias Mattisson.

Köp & sälj sticklingar på Tradera

På Tradera hittar du ett brett utbud av sticklingar. Upptäck fina sticklingar hos Tradera och följ Mattias råd för att själv driva upp små sticklingar till fina gröna växter i ditt hem eller trädgård.

 

Text: Amanda Blennborn, frilansjournalist

Trendar inom sticklingar

Monstera Deliciosa Albo Variegata
Toppstickling Monstera Deliciosa Aurea Variegata
Monstera Frozen Freckles
Palettblad/coleus • Magisk frösådd • stickling #1
Monstera Deliciosa Aurea Large Form
Stamstickling Monstera Deliciosa Aurea Variegata
Monstera variegata
Palettblad/coleus • Magisk frösådd • stickling #2
Monstera deliciosa sport large form