Här är barnkläderna som funkar bäst på förskolan

Osäker på hur du ska klä barnen för en dag på förskolan? Det löser du enkelt genom att tänka praktiskt och bekvämt. Här är barnkläderna som är värda att kika närmre på.

En jacka och klänning från Mini Rodini? Skor från Viking? Eller en second hand-fyndade ytterkläder från Kappahl och deras populära varumärke Newbie? Att klä barnen för en dag på förskolan är inte alltid det lättaste, och inte heller blir det enklare av att barnen kanske vägrar vissa kläder. Men då dagarna ofta är fyllda av vattenlek, matstunder och ett och annat fall på knäna så är funktion och kvalitet minst lika viktigt som att kläderna dras på med glada miner. Här ger förskolepedagogen Siw Andersson bra tips och råd inför klädvalen.

– Tänk på att kläderna inte ska vara för fina, utan vara mer vardagliga. Märkeskläder för barn som man är rädd om är nästan bäst att använda vid andra tillfällen än att ha på förskolan, säger hon.

Vilka barnkläder funkar bäst på förskolan?

– För det första behöver barnkläderna vara slitstarka men även tillräckligt rymliga så att barnen kan röra sig ordentligt när de springer, klättrar eller hoppar. En del barn är mer känsliga för hur kläderna sitter. Därför är det viktigt att de inte skaver eller kliar så att de blir ett störande moment i leken. Jeans kan till exempel vara svårare att röra sig i och är inte lika bekväma som en del mjukare byxor. Man ska självklart tänka på att barnen ska ha kläder efter väder och gärna lager på lager så att det hellre går att ta av plagg om det blir för varmt. Materialet på barnens kläder kan också vara värt att se över – att ha ull, bomull och silke som andas är ofta skönast, säger Siw Andersson.

Bör man tänka på olika saker i klädväg beroende på ålder?

– Vad gäller ytterkläder är det till exempel mycket enklare att ta på yngre barn en hel overall än att ta på både jacka och överdragsbyxor. Yngre barn kan också i större utsträckning behöva kläder som sitter fast på kroppen - till exempel en mössa som går att knyta eller hängselbyxor som inte riskerar att åka ned. Annars är också mjuka kläder utan hårda resårer eller överdrivet många knappar att föredra.

Finns det några funktioner som är viktiga?

– När barnen är ute i snö och slask har de ofta galonbyxor över en overall. Då är det viktigt att galonbyxorna är riktigt rymliga så att det inte blir obekvämt och eller att de får svårt att böja sig. Har man möjlighet att ha jacka med dragkedja istället för knappar så är det oftast mer praktiskt eftersom knapparna lätt åker upp om man har mycket kläder under. När det kommer till barnskor så är det alltid mycket smidigare att antingen ha sneakers med kardborrband eller skor med dragkedja, istället för att man ska knyta skorna varje gång barnen går in eller ut. Sen finns det självklart en poäng med att de övar på att knyta skorna så småningom.

Hur undviker man att kläderna tappas bort på förskolan?

– För att hålla reda på vantar som lätt försvinner tycker jag att det är bra att sätta fast vantarna på ärmarna, då slipper man leta överallt efter dem. Eftersom det också är mycket kläder som cirkulerar på förskolan är det viktigt att de är märkta så man ser vad som tillhör vem. För att hjälpa barnen att själva hålla ordning underlättar det också om kläderna har öglor så att barnen kan lära sig att själva hänga upp kläderna, istället för att allt ska hamna på golvet.

Hur får man barnkläderna att hålla längre?

Här är det enkla svaret klädvård! Även om barnens kläder snabbt blir smutsiga så kanske det kan räcka med att vädra vissa plagg, eller borsta av sandiga byxor. Att tvätta hela tiden sliter mycket på kläderna. Vissa plagg är enkla att själv förstärka och förbättra, till exempel överdragsbyxor, där man kan sätta resår nedtill om det skulle saknas. Köper man begagnade barnkläder kan man ofta hitta bra märken som fortfarande är i gott skick för att någon tagit hand om dem väl. Att hitta barnkläder second hand är jättebra eftersom barnen växer så snabbt, säger Siw Andersson.

De här kläderna kan barnen behöva ha på förskolan:

 • Ombyte av de vanliga kläderna
 • Extra underkläder och strumpor
 • Eventuellt inneskor eller tofflor
 • Bra regnställ
 • Extra par vantar eller galonvantar
 • Sockor för kallt väder
 • Allvädersstövlar eller fodrade stövlar som håller kylan ute, men också är vattentåliga.
 • Keps eller mössa beroende på väder
 • Halsduk eller huva som också går ner över halsen
 • Gummistövlar
 • Bra barnoverall eller termobyxa och jacka i slitstarkt material
 • Ryggsäck för att bära små saker till och från förskolan

Trendar inom barnkläder och barnskor

Mini Rodini, Strl 116/122, Tröja och byxor, Grön, Fåglar, Set
Alfons Åberg by Lindex l/s pyjamas stl 98/104- ljusgrön Alfons
Polarn o Pyret, Strl 98, Tröja(NY) och shorts, Vita, Glassar
Badrock/Morgonrock i frotté från Garbo & Friends stl 2-4år
Klädpaket från MarMar, Polarn & Pyret, Newbie, Hust & Claire, Lil' Atelier 86/92
Lindex set bamse gul tshirt shorts skalman lille skutt strl 98/104
Pippi Långstrump, Strl 104, Byxor, Flerfärgade, Motiv ifrån Pippi Långstrump
Mini Rodini jeanskjol och t-shirt, jordgubbs-print
2-del set, Adidas, mönstrad, stl. 122