Omega Seamaster vs Omega Speedmaster, vad skiljer dem åt?

Svårt att välja mellan en Seamaster och Speedmaster? Tillsammans med klockspecialisten Tony Frank reder vi ut skillnaderna mellan två av Omegas klassiska märkesklockor.

Det finns legendariska modeller inom klockvärlden som har varit med vid tillfällen då människor uträttat stordåd, både i verklighet och på film. Vi tänker naturligtvis på Omegas klassiska kollektioner - Seamaster och Speedmaster.

– En av ikonerna i klockvärlden är Speedmaster. Den har en fantastisk historia kring sig eftersom det var den klocka som astronauterna Neil Armstrong och Buzz Aldrin hade på sig under månlandningen, säger värderaren och klockspecialisten Tony Frank.

Det är inte bara ”månklockan” som har fått ett välförtjänt rykte och blivit en statusmarkör för många. Flera av Omegas Seamastervarianter har blivit minst lika eftertraktade och pryder handleden på James Bond sedan klockan introducerades i filmen Golden Eye, 1995.

Ikoniska klockorna Seamaster och Speedmaster

Några av de allra första exemplaren av Speedmaster kom till Sverige på 50-talet och de exklusiva klockorna från Omega har länge varit eftertraktade bland samlare här.  De två kollektionerna Speedmaster och Seamaster innefattar flera välkända modeller i olika varianter – från sportiga vardagsklockor till mer klassiska och enkla kostymklockor. Den eleganta och stilrena 60-talmodellen DeVille hör till Seamasterfamiljen, men är inte den första man tänker på när man pratar om kollektionen.

Vad är skillnaden på en Omega Seamaster och en Omega Speedmaster?

– Det som skiljer de två kollektionerna är att Seamastern klarar av professionell dykning tack vare att den har en spärrad vridring. Den funktionen är till för att du ska kunna se när luften tar slut i dykartuberna. En Speedmaster är på det sättet en enklare vardagsklocka som tål duggregn, men är inget du ska bada med. Sen har Speedmastern alltid en kronograffunktion, vilket gör att du har möjlighet att ta tiden, säger Tony Frank.

Hur skiljer sig de exklusiva klockorna designmässigt?

– Seamasten kan variera mycket i utseende och har uppdaterats i olika varianter. Här finns allt från den klassiska dykarklockan till mer dressade och stilfulla varianter. På de nya modellerna av Seamastern har man lyft fram den traditionella ”Bond-klockan”, där man fräschat till urtavlorna och förnyat färgerna. Den har också fått en keramisk ring istället för en aluminiumring som tidigare, det gör att den klarar stötar och repor bättre. Speedmasterkollektionen har egentligen sett likadan ut sedan den kom 1957, men har fått lite uppdateringar i både urverk och länk – på så sätt är den lite enklare stilmässigt och inte lika prålig.

Hur vet jag vilken klocka jag ska köpa?

– Det som avgör beror lite på vilken infallsvinkel du har och vilken funktion klockan ska ha. Tycker du det är kul att bara äga och använda en klassisk märkesklocka eller ska du ha den för att kunna sälja den vidare? Oavsett kan man säga att det alltid är bra att välja större varumärken när du köper vintageklockor eftersom det oftast kan vara lättare att hitta tillbehör och reservdelar.

Vad ska man tänka på när man köper vintageklockor?

– Att leta efter klockor som är så välbevarade som möjligt vad gäller originaldelar och skick eftersom det är det som avgör hur värdefulla de är. Många äldre Seamasterklockor har till exempel varit renoveringsobjekt eftersom de använts till dykning och därmed utsatts för mer slitage. Därför har klockorna man hittar idag ofta nya reservdelar, vilket är synd. En del klockor som reparerats kan också ha blivit överpolerade och förlorat en del av den charm som fanns i originalet. Som samlare blir man gråtfärdig när man ser det, säger Tony Frank.

Hur mycket kostar en äldre Omega-klocka?

– Priserna varierar väldigt mycket och du kan få en fin klocka för allt från ett par tusenlappar till tiotusentals kronor på auktioner. Ett exempel på en riktigt dyr och ovanlig Speedmastermodell är en som heter 2915 - den fanns bara under en kort period i slutet på 50-talet och har sålts för flera hundra tusen. Seamasterkollektionen är bredare och där finns det en större variation i pris.

Vad säger klockan om en person?

– Jag tycker att en klocka kan säga mycket. Många har ett stort intresse av klockor, både nya och begagnade. Men att hitta de där klockorna som är sällsynta och värdefulla kräver lite jakt och kunskap. Så är det någon som har en klocka som är mer unik innebär det också att de har fått sätta sig in i detektivarbetet och historien bakom klockan lite mer.

 

Text: Amanda Blennborn, frilansjournalist

Trendar inom Omega, klockor

TISSOT 174-2 Chronograph Vintage kaliber C27-41H
Seiko SKX023 'Submariner'
SEIKO SKX013
Omega Constellation PiePan
Vintage Omega Seamaster herr klocka, Armbandsur 37,9
Tudor Rolex Prince Oysterdate 9050/0 UTROP 1kr!
KLOCKA, Rolex, Precision, modellnr: 6694, snr: 1127929.
Omega Seamastet De Ville
KLOCKA, ROLEX, Oyster Perpetual Datejust, 1601, snr: 1797984(1968).