Sätt guldkant på firandet med vintage champagneglas

Det är få saker som är så nära förknippat med firande som att skåla i champagne. Oavsett om det är bröllop, midsommar, student eller nyår kan ett vackert champagneglas sätta guldkant på firandet. Här får du lära dig mer om vad som gör champagneglaset så speciellt, vilka som är de mest populära modellerna och hur du skapar en riktigt unik samling.

Champagneglasets basformer: flute, coupe och tulpan

Syftet med att dricka champagne ur just champagneglas är inte bara för att glaset är vackert, glasets form fyller även en funktion. Det finns tre basformer på champagneglas: flute, coupe och tulpan. Vardera modell har sin unika inverkan på hur drycken smakar, vilket gör formen till en viktig faktor att ta hänsyn till när du ska välja vilken modell du ska satsa på.

Fluteglas

Fluteglas, eller flöjtglas, är nuförtiden kanske det mest vanliga champagneglaset, men också det som funkar vid flest tillfällen. Den avlånga smala kupan med raka kanter är utformad för att framhäva dryckens lukt och smak, samtidigt som kupans form bidrar till att bubblorna i drycken bevaras. 

Flute Champagneglas

Coupeglas

Champagneglas med bred kupa, så kallat coupeglas, för tankarna tillbaka till 1920-talet och all den flärd som förknippas med det årtiondet. Coupeglaset passar utmärkt att använda för att bygga en champagnefontän där glasen staplas på varandra, men även för lite lyxiga fördrinkar eller vid speciella högtider. 

Coupe champagneglas

Tulpanglas

Precis som namnet avslöjar är tulpanglasets höga kupa formad precis som en tulpan – den har en bred midja och smal öppning. Den här modellen syftar till att behålla champagnens aromer i kupan, vilket skapar en betydligt starkare smak- och doftupplevelse jämfört med glas med v-formad kupa.

Kristallglas eller vanligt glas – en smaksak

Att välja mellan champagneglas i kristall och vanligt glas kan vara ett tufft beslut. Kristallglas är ofta munblåsta och behåller aromen bättre samtidigt som det ger ett skimrande och vackert intryck, men dessvärre är materialet också i många fall mer ömtåligt än vanligt glas. Champagneglas i vanligt glas kan du ofta hitta till ett lägre pris, vilket kan vara ett bättre alternativ för dig som inte vill behöva oroa dig för att glaset ska gå sönder – i slutändan är ju det faktiskt till för att användas.

Utöka din samling med unika champagneglas

Letar du efter champagneglas från en utgången serie eller vill göra din samling mer speciell med ovanliga glas? Då är Tradera marknadsplatsen där du med största sannolikhet kommer att hitta det du söker, oavsett om det är flöjtglas i nyskick eller vintage coupeglas. Var inte rädd för att blanda champagneglas av olika sorter – det bidrar till göra stunden mer personlig.

Topplista över de mest populära champagneglasen 2022

More Champagne från Orrefors

Orrefors More Champagne är en del av More-serien som skapades av Erika Lagerbielke som har samarbetat med Orrefors i över 30 år. More Champagne är ett stilrent glas som inte bara framhäver dryckens bästa egenskaper, utan bidrar till en lyxig och modern känsla var det än placeras. 

Veritas Champagneglas från Riedel

Du som tycker om tulpanformade champagneglas kommer troligtvis förföras av Veritas från Riedel. Glaset har en stor kupa som tar fram varenda nyans av dryckens aromer, och passar till såväl champagne som mousserande vin och prosecco.

Essence Champagneglas från Iittala 

De minimalistiska champagneglasen i Iittalas Essence-serie är lika funktionella som eleganta, med en stabil fot och slank flöjtformad kupa med tunn kant. Formgivaren som står bakom serien är den världsberömda schweizisk-argentinska Alfredo Häberli. 

Château Champagneglas från Kosta Boda

Kosta Bodas ikoniska serie Château må ha skapats redan 1981, men är fortfarande en av svenskarnas mest älskade glasserviser. Château Champagneglas utmärks, precis som resten av serien, av en vriden kupa som ger en unik ljusreflektion i glaset. Det här är en modell för dig som prioriterar skönhet när du dukar – oavsett om det är ett vardagligt eller högtidligt tillfälle. 

Open Up från Chef & Sommelier

Open Up Champagneglas från den franska glasproducenten Chef & Sommelier har en lekfull och minimalistisk design som ger ett modernt intryck. Förutom att glaset har en hög motståndskraft mot repor, gör dess unika design att kolsyran bibehålls i glaset samtidigt som dryckens aromer lyfts.

Trendar inom champagneglas