Vad är dina gamla frimärken värda? Så avgör du om frimärket är värt att sälja

Ett fjäderlätt frimärke kan väga tungt i plånboken! Här får du reda på vad som avgör värdet på dina frimärken och hur du säljer en samling på bästa sätt. 

 

Ett av världens mest kända och dyraste frimärken är den gula treskillingen som hittades i Sverige på slutet av 1800-talet. Frimärket har tryckts med fel färg vilket gör märket unikt. Som mycket annat kommer alltid ett frimärke som är ensamt i sitt slag att vara eftertraktat.

Värderingsmannen Bengt Mårtensson har varit aktiv filatelist i över trettio år och har dessutom lång erfarenhet som värderingsman.

Vad tittar du på när du värderar frimärken?

– Kvaliteten! Att frimärket är helt felfritt och att det inte är någon tand som är borta. Ett frimärke i gott skick behöver inte vara postfriskt, alltså att det ser ut precis som när det kom ut. På ett postfriskt frimärke får inte gummit vara förstört på något sätt. Det får självklart inte heller finnas något veck eller smuts på märket. Är märket stämplat ska det vara snyggt, och framför allt läsbart - ort och datum ska synas tydligt.

Vad påverkar ett frimärkes värde?

– Det som påverkar är bland annat hur många exemplar det finns kvar av frimärket. Även om ett märke tryckts i flera miljoner exemplar så kan många ha förstörts genom åren vilket gör att det kanske bara finns ett fåtal kvar. De som finns kvar blir då väldigt värdefulla för en del. Bland äldre frimärken finns det varianter i både färgnyans och tryck, vilket kan påverka värdet.

Har årtalet något med värdet att göra?

– Egentligen inte. Bara för att det är från ett visst årtal så behöver det inte finnas något värde i det. 

Vad brukar folk samla på?

– Man samlar ofta på det man har anknytning till eller en hobby man har. De flesta samlar på frimärken från Sverige eller Norden. Det finns fem olika skillingmärken som är eftertraktade, och många vill ha dem i sin samling om de samlar frimärken från Sverige. En del samlar också på olika motiv, och då brukar ett visst motiv bli eftertraktat bland de personerna. Andra samlar på stämplat eller ostämplat. Min personliga åsikt är att man inte blandar stämplat och ostämplat i samlingen. Det ser inte bra ut rent estetiskt.

Hur delar man upp en större samling inför försäljning?

– Om man nu ska sälja tycker jag att man ska sälja samlingen som den är. Har man en stor samling kan man dela upp den i att sälja Sverige för sig, hästar för sig eller Norden för sig. Men i de delar som man säljer ska inte folk gå in och plocka ut godbitarna, utan man ska sälja de delarna hela. Kunskap gör mycket i sammanhanget – kan man inte så mycket ska man vända sig till någon som kan värdera samlingen innan försäljning. Idag gör vårt sökande på nätet det lätt att tro att man hittat ett väldigt värdefullt frimärke, men egentligen är det bara värt några få ören. Därför är det viktigt att lära sig mer eller gå till någon som kan värdera frimärken.

Ibland brukar man kunna ta loss frimärket från kuvertet genom att lägga det i vatten. Är det ett bra metod?

– Det är inte att rekommendera. Låt det hellre sitta kvar så att köparen får avgöra om det ska blötas av. Det gäller framför allt äldre frimärken. Ett märke som sitter kvar på ett brev kan vara värt fem gånger så mycket jämfört med om du tar bort det från kuvertet, säger Bengt Mårtensson.

Se över det här innan du säljer dina frimärken:

  • Se till att ingen tand är borta
  • Frimärket behöver vara helt och rent
  • Stämpeln på frimärket behöver kunna läsas
  • Har du frimärken som sitter kvar på ett kuvert – låt dem i så fall vara kvar där

Frimärken med stort intresse just nu

Stor BRA samling automathäften enormt katalogvärde UTROP 15 kr
Album med stämplat Sverige, från Skilling till 1979.
Danmark välfylld samling i två Leuchtturm 1851-2004 UTROP 15 kr
F37 */(*) RIKSDALER SUPERFINT FACIT MINST
F27 */(*) Fint Facit minst kr 11000 Fint LÄS NEDAN INFO OCH NYA BILDER
Mycket vackert Häftesalbum Leuchtturm UTROP 15 kr
facit 4 halmstad
Sverige | F 75 a vm1 | Omvänd krona | Intyg | Postfriskt | Kv 3.500:-
Sverige | F 137 v 1 | Omvänt påtryck | Utlåtande Peter Lorentzon | Kv 3.500:-