Vilka muminmuggar är värdefulla?

Se vår lista över de 9 mest värdefulla & eftertraktade

Vad har Muminpappan, Lilla My och Snorkfröken gemensamt förutom att vara viktiga huvudkaraktärer i Mumindalen? Jo, de pryder nämligen också några värdefulla samlarobjekt här på Tradera – de populära Muminmuggarna från Arabia.

I Tove Janssons illustrationer och böcker om Mumindalen finns skatter att hämta - i form av populära muggar, skålar och tallrikar. Hennes berättelser om invånarna i dalen har sedan början av 90-talet satt färg och motiv på Arabias keramik och porslin. Med hjälp av illustratören Tove Slottes omarbetningar av Janssons tecknade serier har många hem fått riktiga dyrgripar att samla på.

Varje år släpps nya varianter av muggar med olika motiv, men i och med att en del bara tillverkas i ett visst antal eller inför ett speciellt tillfälle så blir de också mer eftertraktade bland samlare. Men det är inte bara muggar som används, hittas eller säljs vidare bland auktionerna här på Tradera. Skålar med motiven Lilla My och tallrikar med Sniff är också populära, även om de inte kommer upp i samma prisklass som de mest eftertraktade muggarna. Vilka Muminmuggar från Arabia är då viktiga att hålla utkik efter? Dyrgriparna listar vi här!

9 eftertraktade muggar med motiv från Mumindalen

1. Simhopp med snäckskal

Prototypen av 2006 års "Simhopp" kallas "Simhopp med snäckskal" och var väldigt nära att gå i produktion. Så nära att ungefär 300 kopior redan hunnit producerats när designen ändrades. De flesta förstördes, men ett tiotal delades ut som gåvor till anställda på Arabia, vilket gör muggen till den troligtvis mest sällsynta av alla muminmuggar. Här på Tradera såldes "Simhopp med snäckskal" för 236 278 kronor i oktober 2021.

2. Fazermuggen

Den här muggen med julhälsning från 2004 har blivit en av de sällsynta dyrgriparna i samlingen. Den togs fram i 400 exemplar till Fazer kafé i Helsingfors, och eftersom antalet är så pass begränsat så är det muggen som många samlare trånar efter. Här på Tradera har den auktionerats ut för både 84 900 och 70 000 kronor. Hisnande summor som kanske får var och en att titta efter en extra gång om den kan finnas i någon gömma.

3. Mumintrollet dagdrömmer

En av dyrgriparna som tillverkats i en begränsad upplaga är den svartvita muggen Mumin dagdrömmer, tecknad efter motiv ur boken Farlig midsommar. Den värdefulla muggen gjordes för Arabias museum 2005 och såldes även i 2005 exemplar som nu cirkulerar bland samlare. Här på Tradera såldes muggen nyligen för 20 950 kronor.

4. Mumin Millenium

En högtidlig specialmugg där Muminfamiljen firar och skålar in det nya milleniet. Även om den inte är lika ovanlig som de tidigare nämnda är det här en variant som många ändå värderar högt. En oanvänd mugg med motivet såldes 2019 här på Tradera för 14 500 kronor. 

5. Muminmugg Grön

En riktig 90-talsklassiker som ibland dyker upp på andrahandsmarknaden är den gröna muggen med Muminpappan i hängmatta. Den har två tecknade serierutor, något som är unikt för den här gröna muggen och den rosa nedan. Denna såldes senast i december 2019 för 7 200 kronor här på Tradera.

6. Muminmugg Rosa

En riktigt favorit är motivet där Mumintrollet och Snorkfröken sitter och tisslar och tasslar på en bänk med bland annat Lilly My i bakgrunden. Precis som den gröna muggen är det här en tidig dyrgrip med tecknade serierutor. Den har sålts för 4 000 kronor, men värderas ofta mycket högre än så av samlare.

7. Muminmuggen Fred

Den här himmelsblå muggen började tillverkas 1996 och har ett högt samlarvärde trots att den var i produktion ända fram till 2002. Här har Tove Slotte bland annat inspirerats av ett vykort som gavs ut på 80-talet. Muggen auktionerades senast ut på Tradera för 3 551 kronor.

8. Mumin Stockmann

När det finska varuhuset Stockmann firade 150-årsjubileum 2012 gavs den här festliga specialmuggen ut. Det här exemplaret auktionerades senast ut för 1 380 kronor här på Tradera. Är du en av dem som har muggen hemma i köksskåpet? Med lite tur kan värdet stiga ännu mer om du behåller den några år till.

9. Muminmugg Julhälsning

En av Arabias säsongsutgåvor är julmuggen från 2004 och 2005. Med några år på nacken har den blivit en populär samlarmugg, vilket märks genom auktionspriset på 2 100 kronor här på Tradera. Det finns även en tidigare säsongsvariant med julmotiv som tillverkades mellan 1997 och 2002 - också ett riktigt fint samlarobjekt att hålla utkik efter.

Amanda Blennborn, frilansjournalist

Relaterade artiklar

Muminmuggar med stort intresse just nu