Vilka muminmuggar är värdefulla?

Se vår lista över de 10 mest värdefulla & eftertraktade

Vad har Muminpappan, Lilla My och Snorkfröken gemensamt förutom att vara viktiga huvudkaraktärer i Mumindalen? Jo, de pryder nämligen också några värdefulla samlarobjekt här på Tradera – de populära Muminmuggarna från Arabia.

I Tove Janssons illustrationer och böcker om Mumindalen finns skatter att hämta - i form av populära muggar, skålar och tallrikar. Hennes berättelser om invånarna i dalen har sedan början av 90-talet satt färg och motiv på Arabias keramik och porslin. Med hjälp av illustratören Tove Slottes omarbetningar av Janssons tecknade serier har många hem fått riktiga dyrgripar att samla på.

Varje år släpps nya varianter av muggar med olika motiv, men i och med att en del bara tillverkas i ett visst antal eller inför ett speciellt tillfälle så blir de också mer eftertraktade bland samlare. Men det är inte bara muggar som används, hittas eller säljs vidare bland auktionerna här på Tradera. Skålar med motiven Lilla My och tallrikar med Sniff är också populära, även om de inte kommer upp i samma prisklass som de mest eftertraktade muggarna. Vilka Muminmuggar från Arabia är då viktiga att hålla utkik efter? Dyrgriparna listar vi här!

10 eftertraktade muggar med motiv från Mumindalen

1. Simhopp med snäckskal

Prototypen av 2006 års "Simhopp" kallas "Simhopp med snäckskal" och var väldigt nära att gå i produktion. Så nära att ungefär 300 kopior redan hunnit producerats när designen ändrades. De flesta förstördes, men ett tiotal delades ut som gåvor till anställda på Arabia, vilket gör muggen till den troligtvis mest sällsynta av alla muminmuggar. Här på Tradera såldes "Simhopp med snäckskal" för 236 478 kronor i oktober 2021.

2. Fazermuggen

Den här muggen med julhälsning från 2004 har blivit en av de sällsynta dyrgriparna i samlingen. Den togs fram i 400 exemplar till Fazer kafé i Helsingfors och eftersom antalet är så pass begränsat är det muggen som många samlare trånar efter. Här på Tradera slog den i mars 2022 rekord i sin kategori. Fazer Muminmugg 323/400 såldes då för 167 000 kr. Dessförinnan har den sålts för 84 900 respektive 70 000 kronor. Hisnande summor som kanske får var och en att titta efter en extra gång om den kan finnas i någon gömma.

3. Mumintrollet dagdrömmer

En av dyrgriparna som tillverkats i en begränsad upplaga är den svartvita muggen Mumin dagdrömmer, tecknad efter motiv ur boken Farlig midsommar. Den värdefulla muggen gjordes för Arabias museum 2005 och såldes även i 2005 exemplar som nu cirkulerar bland samlare. Här på Tradera såldes ett exemplar av "Mumintrollet dagdrömmer" för 31 500 kronor i januari 2022. Dessförinnan har den sålts för 20 950 kr på Tradera.

4. Mumintrollet

Denna sällsynta muminmugg heter Mumintrollet och tillverkades av Arabia Finland sent 1950-tal. Ett exemplar i fint skick såldes på Tradera för 21 500 kr i januari 2021.

5. Mumin Millenium

En högtidlig specialmugg där Muminfamiljen firar och skålar in det nya milleniet. Även om den inte är lika ovanlig som de tidigare nämnda är det här en variant som många ändå värderar högt. En oanvänd mugg med motivet såldes 2019 här på Tradera för 14 500 kronor. 

6. Muminmugg Rosa

En riktigt favorit är motivet där Mumintrollet och Snorkfröken sitter och tisslar och tasslar på en bänk med bland annat Lilly My i bakgrunden. Precis som den gröna muggen nedan är det här en tidig dyrgrip med tecknade serierutor. Den har sålts för 13 000 kronor i juli 2019 på Tradera och är populär bland samlare.

7. Muminmugg Grön

En riktig 90-talsklassiker som ibland dyker upp på andrahandsmarknaden är den gröna muggen med Muminpappan i hängmatta. Den har två tecknade serierutor, något som är unikt för den här gröna muggen och den rosa ovan. Den har sålts för 12 000 kronor på Tradera i juni 2019.

8. Muminmuggen Julhälsning

En av Arabias säsongsutgåvor är julmuggen och de med julmotiv som tillverkades mellan 1997 och 2002 är fina samlarobjekt att hålla utkik efter. I maj såldes en sådan mugg på Tradera för 7 345 kronor. Även muggarna med julmotiv från 2004 och 2005 är populära, men tingar inte riktigt lika höga priser ännu. De här muggarna såldes endast under året de tillverkades och har därför fått ett förhållandevis högt samlarvärde.

9. Mumin Fred

Den här himmelsblå muggen började tillverkas 1996 och har ett högt samlarvärde trots att den var i produktion ända fram till 2002. Här har Tove Slotte bland annat inspirerats av ett vykort som gavs ut på 80-talet. Muggen auktionerades senast ut på Tradera i september 2020 för 6 000 kronor.

10. Muminmugg Kontor

Den här mörkgula muggen med ett händelserikt motiv tillverkades av Arabia mellan 1996 och 2002. Den anses vara en av de mest populära muggarna från 90-talet. Muggen såldes på Tradera i augusti 2021 för 5 100 kronor.

Amanda Blennborn, frilansjournalist

Relaterade artiklar

Muminmuggar med stort intresse just nu

Tekopp Jumbokopp Arabia – Tennis Hobby – RAIJA UOSIKKINEN KAJ FRANCK – Retro
Kaffeservis, 16 delar, "Paju", ANJA JAATINEN-WINQVIST, Arabia,
Kopp, porslin, "Daisy", Esteri Tomula, Arabia
Muminmugg Kärlek Blå Japan
Arabia Katrilli Kaffeservisdelar Esteri Tomula 14 Delar
Muminmugg Arabia oanvänd
Arabia Ruska 3 st Jumbokopp Chokladkopp Design: Ulla Procopé
Tekopp Ulla Procopé Fiesta Arabia
XL mugg Wärtsilä Arabia Finland design Raija Uosikkinen daterad 1966