Beskrivning

Tidningen Se från 1943.

Omslaget: Harry Hjörne, tidningskung i Göteborg.

Reportage: Judar flyr undan nazisterna i stora skaror just nu. Många danska judar har flytt till Sverige. Nu ställer tidningen frågan: Håller vi på att få ett judeproblem i Sverige? Reportern Daniel Brick skriver om den antisemitiska hatpropaganda som nazismen torgför. Vi svenskar behöver vara vaksamma, i synnerhet när det väller in judiska flyktingar i landet, så att vi inte sväljer propagandan från nazisterna. Det råder numera ingen tvekan om att nazisterna har gjort sig skyldiga till massmord på judar, skriver SE. Man beskriver drömmen om en ny judestat i Palestina och förutsättningarna för den.

Reportage: Tidningen har också besökt Furuviksparken i Furuvik utanför Gävle. Nu under kriget har parken förvandlats till ett flyktingläger för judar. På bilderna ser vi hur kvinnor och barn har satts i arbete för att skapa dockor i Furuviksparken. Sverige har blivit en fristad för dem. Äntligen kan judiska barn le igen! Gävleborna ställer upp och donerar tyg och annat till de judiska flyktingarna.

Reportage: En helt ny stadsdel har byggts i Bromma, med hjälp av en revolutionerande byggnadsmetod. Den nya stadsdelen kallas för Riksby och SE visar med illustrationer och förklarar hur den går till. Bilder på männen bakom projektet: Baltzar Lundström, Nils Tengvik, Lennart Bergwall, Lars Henschen, Rörmokare Helmer Wallin. Arkitekt Arvid Bjerke.

Reportage: Idrottsklubben Örgryte IS skildras i ett reportage.

Reportage: SE har besökt Kungälv. Här har en ny industri växt fram som producerar sportartiklar. Mannen bakom heter Ivar Claesson. Bild på honom. Bilder från industriområde i Kungälv. Stor bild på Evy Lindblom, en ung kvinna som jobbar med att limma ihop väskor i Kungälv.

Reportage: Svenska byggarbetare har varit i Berlin och skapat en bunker åt den svenska ambassaden, medan bomberna regnade över dem. Nu är de hemma i Sverige i trygghet igen och tidningen träffar dem.

Reportage: Finland strider numera tillsammans med Nazityskland. Men relationen mellan soldaterna är inte alltid den bästa. Tidningen har grävt i saken.

Reportage: Tidningen har åkt till Åhus för att träffa en unik man. Han heter Edvard Ottosson och han arbetar som bilmekaniker - trots att han är stum!

Se även mina andra tidningar till salu!
Jag samfraktar!

Objektsnr 627829718

Visningar 71

Publicerad

AnmälSälj liknande

Butik

Se 49 1943 Judar, Furuvik, Riksby, Arvid Bjerke, Örgryte IS, Nils Tengvik,Hjörne

Pris

129 kr

Cynosure

Uppsala , Sverige

5.0

Verifierad

Toppsäljare

353 omdömen

Läs omdömen

Köp mer och spara på frakten

Samfrakt

3 dagar

Mer från samma butik

Andra har även tittat på

Jämför slutpriser

Vad är den värd?