Beskrivning

Tidningen Se från 1943.

Reportage: Regionen Ingermanland måste tömmas på finsk befolkning. SE skildrar den mödosamma vandring som de finskspråkiga ingermanlänningarna tvingas göra medan de körs ut ur den region de har bott i i generationer. På flera hjärtslitande bilder får vi följa dessa familjer medan de deporteras.

Reportage: Falk Simon är bankdirektör och stor samlare på dyrbara föremål. Tidningen träffar honom i hemmet i Göteborg och han visar sin samling.

Reportage: SE har besökt anatomiska institutionen vid Karolinska institutet. Lokalerna är alldeles för primitiva, tycker de som arbetar där. På en dammig vind förvarar de försöksdjur och utför tester på dem. Bild på medicine doktor Hjalmar Holmgren medan han gör försök på ett marsvin. På bilderna ser vi hur marsvinet reagerar.

Reportage: Madelaine Hörnig kom som elvaårig flykting från Tjeckoslovakien till Sverige, undan nazisterna. Nu har hon blivit en hjälte! SE träffar henne och berättar hur hon lyckades rädda en svensk man från att brinna inne. På bild ser vi även hennes vänner i flyktinglägret, Sopie Gochalk och Daisy Elsmer.

Reportage: SE har varit på Hästön i sjön Sommen, fyra mil från Kisa för att jaga vildsvin där.

Reportage: Enligt ett nytt förslag ska hembiträden få samma rättigheter som andra yrkesarbetande. Detta kan innebära att vi får se allt färre hembiträden i framtiden, spår SE. Hembiträden har ofta setts som ett bihang till en besutten familj. I framtiden kan hon i stället bli en normal anställd. Bild på Wiola Sandell. Hon är ombudsman för hembiträdena. Tidningen följer ett hembiträde i vardagen.

Reportage: SE har besökt Tyskland. Läget är apatiskt och tyskarna har tappat hoppet.

Reportage: Aeroklubben i Göteborg har haft stor fest. På bild ser vi unga Harriet Hast dansa. Harriet Hast beskrivs som mycket vacker. På bild också: direktör Einar Melin, överstinnan Dagny Enell, Hugo Hammar,

Omslaget: Ernst August Hedén, mäktig direktör för Götaverken.

Se även mina andra tidningar till salu!
Jag samfraktar!

Objektsnr 627610146

Visningar 71

Publicerad

AnmälSälj liknande

Butik

Se 46 1943 Ingermanland, Harriet Hast, Falk Simon, Wiola Sandell, Dagny Enell

Pris

129 kr
Annonsen är avslutad

Cynosure

Uppsala , Sverige

5.0

Verifierad

Toppsäljare

353 omdömen

Köp mer och spara på frakten

Samfrakt

3 dagar

Mer från samma butik

Andra har även tittat på

Jämför slutpriser

Vad är den värd?