Beskrivning

Tidningen Veckojournalen från 1946.

Omslaget: Prinsessan Birgitta och prinsessan Desireé dansar vid Haga slott.

Reportage: Det är försommar och de bedårande prinsessorna på Haga är ute i gräset och leker. Tidningen publicerar ett stort bildreportage på Sessorna på Haga.

Reportage: Veckojournalen har besökt Lidköping. Nu skildras denna "metropol i Västergötland" i tidningen. Bild på torget i Lidköping från ovan, Sveriges största torg. Just nu har man ett gigantiskt kafferep på Stora torget. Bild på konstnärlige ledaren vid Rörstrand, Gunnar Nylund. Bild på borgmästare Robert Eldh. Bild på när Gunnar Nylund lägger sista handen vid en skulptur som ska invigas vid en fontän i Lidköping. Bild på stadsfullmä'ktiges ordförande, fiskhandlare Frans Ledström. Han står utanför sin fiskaffär på Stora torget.

Reportage: Är det rätt att sjuksköterskor och andra kvinnor i arbetslivet har så mycket lägre lön än män? Tidningen anordnar en debatt om löneskillnader mellan könen. De som uttrycker sin åsikt i ämnet är professor Lydia Wahlström, rektor August Isaacsson, skolkökslärarinna Maj Höglund, författare Fritz Thorén.

Reportage: Österrike är befriat, men lidandet är värre än någonsin i landet. Tidningen reste till Österrike för att ta reda på hur situationen är där nu, strax efter kriget. Jakten på nazister är intensiv just nu.

Reportage: Bör Sverige importera utländsk arbetskraft nu efter kriget, då situationen är så svår ute i Europa, samtidigt som industrin här hemma går på högvarv? Professor Gunnar Westin Silfverstolpe delar med sig av sina tankar i ämnet. Han påpekar att det kan uppstå utmaningar när utländska arbetare ska integreras i det svenska samhället. Eftersom dessa arbetare inte kan språket kan de bara ta de enklaste jobben, som svenskar inte vill ha. Därmed har vi skapat en ny underklass som bygger på etnicitet, varnar professor Silfverstolpe.

Artikel: Ett flygplan på väg från Oslo till Stockholm har kraschat. 13 människor miste livet. Bland annat omkom Isaac Grünewald och hans hustru. Även den norske poeten Ronald Fangen avled. Tidningen publicerar en bild från olycksplatsen.

Artikel: Ester Hermansson är lärarinna i Göteborg. Hon är mycket omtyckt. Nu är hon på bild och det berättas om hennes insatser.

Se även mina andra tidningar till salu.
Jag samfraktar!

Objektsnr 623350314

Visningar 123

Publicerad

AnmälSälj liknande

Butik

VJ 22 1946 Lidköping, Frans Ledström, Fritz Thorén, Österrike, August Isaacsson

Pris

129 kr

Cynosure

Uppsala , Sverige

5.0

Verifierad

Toppsäljare

353 omdömen

Läs omdömen

Köp mer och spara på frakten

Samfrakt

3 dagar

Mer från samma kategori

Mer från samma butik

Andra har även tittat på

Jämför slutpriser

Vad är den värd?