Beskrivning

På senhösten växter strävsolrosen till sig och skördas efter hand den ska användas så länge det går att gräva och fram till den börjar skjuta skott tidig vår. Ett par knölar ger mustighet åt en potatisgratäng, de är suveränt goda att skiva tunt, steka och använda som topping på risotto, omelett m.m. Smaken är den samma som hos släktingen jordärtskocka men strävsolrosen med sina spolformade knölar som kan väga ett par hg är betydligt lättare att skala. Båda är släkt med solrosen vilket syns på bladen och den lilla gula blomma som dyker upp i slutet av sept/oktober. Med sina pampiga stjälkar på upp mot 4 meter kan den bidra både till skugga och insynsskydd under sommaren. I oktober är det lämpligt att klippa ner plantorna till ca 50 cm.
Lättodlad eftersom den inte har några särskilt krav på jord eller näring.

En av de vanligaste frågorna jag får är om den sprider sig som jordärtskocka? Svaret är att jordärtskockor inte sprider sig om vi inte hjälper till och det är detsamma med strävsolrosen. När man gräver upp sina knölar är det viktigt att inte sprida jord och stjälkar med rötter huller om buller runt sig eller lägga på ställen där en liten tappad knöl skulle kunna ramla av för minsta lilla knöl kommer att slå rot. Det är detsamma som att tappa frö på oönskade ställen från vilken växt som helst. Men vet man detta är det ju enkelt att tänka sig för när man gräver.

Här kan du läsa mer och se hur jag odlar den
https://atligatradgarden.se/stravsolros-jatten-i-skogsbrynet/

Auktionen gäller 3 små rotknölar 30- 40 gram som postas i vadderat kuvert och behöver sättas så snart som möjligt. Är marken frusen där du bor, så klarar de vintern i kruka som ställs svalt och mörkt med ytterst lite fukt.

Objektsnr 629897470

Visningar 84

Publicerad

AnmälSälj liknande

Mån 15 apr 09:27

Ovanlig STRÄVSOLROS flerårig ätlig växt, god, lättskalad, skördas vintertid

Slutpris

|

45 kr

Auktionen är avslutad

HippoHasse vann auktionen

softgrey

Alvesta, Sverige

5.0

softgrey

Verifierad

Toppsäljare

3 760 omdömen

Andra har även tittat på

Jämför slutpriser

Vad är den värd?