Beskrivning

FRÖN (10st/påse)

Trivialnamn: Äkta vallört
Vetenskapligt namn:
Symphytum officinale
Familj: Boraginaceae

Växthistoria & användning:

Äkta vallört är historiskt sett en väl använd växt inom behandling av olika åkommor. Men framförallt är den en väldigt effektiv ackumulator av näringsämnen, alltså en bra jordförbättrare. Vallört växer snabbt och rötterna är djupgående vilket ger växten tillgång till näring från djupare jordlager som annars oåtkomligt för de flesta växter. Det är till största del mineraler som kalium och kalcium som lagras i bladen, men även magnesium, järn, fosfor, mangan m.fl.

Bladen från vallörten kan klippas ner under året och användas som täckmaterial, alternativt myllas ner i jorden, för att göra näringsämnena tillgängliga för andra växter. Vallörtsbladen passar bra som gödning till fruktträd och bärbuskar tack vare dess innehåll av kalium och fosfor.

Vallörten har en lång växtperiod, tidig vinter till sen höst.

Om bladen inte klipps ner innan vintern vissnar de och ger på samma sätt näringstillskott till marken de växer på. Nya blad börjar växa fram på plantan direkt efter snösmältning.

Man kan även göra eget gödselvatten av vallört genom att fylla en behållare med bladen och sedan fylla med vatten upp till kanten. Låt stå i ett par dagar och blanda sedan gödselvattnet med 10 delar vatten för att vattna växterna med.

Effektiv som kantväxt vid gödselstackar för att förhindra näringsläckage, men även som kantväxt kring odlingar och andra ställen man inte vill att rotogräs ska sprida sig. Vallörtens täta rotsystem blir som en underjordisk vägg vilket gör det svårt för andra rötter att ta sig igenom.

Vallörten skapar även en attraktiv miljö för nyttoväxter i odlingen.

Odling:

Vallört är en örtartad perenn. Den växer alltså kvar på platsen även efter att bladen vissnat under vintern.

Det är en oerhört lättskött växt och den är tolerant i val av växtplats. Den klarar av att växa i skugga samt våta marker och är därför en effektiv komponent i översvämmade och vattenmättade marker.

Den trivs även bra i torrare jordar på soliga platser trots att den mår bäst av en något fuktig miljö.

Sådd:

Så inomhus eller utomhus.

Om groning ej inträffat efter en månad vid inomhussådd placeras sådden i kylen en månad och tas sedan ut i rumstemperatur igen, alternativt ställs ut under vår- och sommartider.

Kan även sås utomhus på hösten för att ge fröerna en ”riktig vinter”. Fröerna gror på våren därefter.

Egenskaper:

Årighet: Flerårig
Växtläge: skugga/halvskugga/sol
Höjd: 50-100 cm
Grotid: 1-12 månader
Växtzon: 1-6

Lycka till!

Skickas via posten med en 22kr i fraktkostnad!

OBS! Vill ni utnyttja fraktkostnaden och är intresserade av fler typer av frön? Se våra övriga annonser och få fröna skickade tillsammans (22kr i frakt)

Objektnr 631698950

Visningar 81

Publicerad

AnmälSälj liknande

Lör 4 maj 12:08

FRÖN Äkta Vallört (Symphytum officinale)

Såld för

44 kr
Annonsen är avslutad

Tradgardsdags

Malmö, Sverige

4.9

Tradgardsdags

Verifierad

Toppsäljare

295 omdömen

Köp mer och spara på frakten

Samfrakt

3 dagar

Mer från samma kategori

Andra har även tittat på

Jämför slutpriser

Vad är den värd?