Beskrivning

Säljer 8 st öppet pollinerade spritbönor av den, fina, svenska, omtalade gamla kulturarvssorten "Mor Kristin", från början av 1900-talet. En buskböna, ca 60 cm hög, med bevarandevärde, som hittades via POM´s fröupprop. Ett grönt kulturarv med historia som vi ska vara rädda om. De fullmogna baljorna är trinda, långa och lätt böjda med utdragen spets. De är ljusgröna med rosa stänk. Bönorna är njurformade, vita med röda fläckar. Ibland, lustigt nog kan vissa fröer bli helt röda. Bönorna är tidiga och ger rikligt skörd! Bönorna har jag själv fått tag på via min äldsta dotter som är "provodlare" för SESAM. Jag har odlat dem i vår täckodling vid vårt 1700-tals finntorp i 4 år nu. Perfekt i täckodling! En riktigt god böna. som jag mest använder i grytor och soppor.

Historia: Mor Kristin levde på ett litet torp utanför Kisa under tidigt 1900-tal. Hon odlade mycket, bland annat dessa kokbönor. När en granne gifte sig gav Kristin henne några bönor. Grannen odlade bönorna livet ut, men hann också ge dem vidare till Fröuppropet, den inventering av köksväxter som gjordes i början av 2000-talet.
När inventerarna ville veta mer om Kristin, blev de inbjudna till en bönkväll i Västra Eneby församlingshem. Där hade hela bygden samlats för att prata om Kristinbönan och odling av bönor i trakten. Hembygdsföreningen hade också spårat upp ett barnbarnbarnsbarn till Mor Kristin , som fick en påse bönor. Bönkvällen slutade med att prästen välsignade bönan.

JAG HAR MÅNGA ANNONSER UTE OCH JAG SAMFRAKTAR GÄRNA!

Allmän info om våra odlingar:
De flesta av de fröer jag säljer är våra egna öppet pollinerade och ekologiskt odlade och därför har jag en del personliga omdömen på grödorna, vilket jag tycker är trevligare än att kopiera från nätet (kan förekomma köpta F1 frön eller fröäkta, från kända fröfirmor, vilket klart framkommer) Alla foton som hör till våra egenodlade är foton jag själv eller våra döttrar har tagit.
Har odlat ekologiskt sedan -70 talets "Gröna Vågen epok", då familjen var självförsörjande med både kött, ägg och grödor. Idag är vi endast odlare. Vi odlar dels i täckodlingar och hygelbädd vid vårt 1700-tals finntorp, mitt i skogen på 300 m.ö.h. och dels i stan i växthus och i krukor utefter väggar och på verandor. Vi odlar i zonerna 3-5.
Vad det gäller tomatfröer, är alla hinnor borttagna för att förhindra virussjukdomar. I år har vi odlat 130 olika sorters tomater och jag har fört statistik över dessa under sommaren för att kunna ge så relevanta beskrivningar som möjligt. I många fall har vi odlat 2 av samma sort för att studera på vilket sätt tomaten helst vill bli odlad. Har endast tagit fröer från sorttypiska, friska tomater.

Alla foton är mina egna, om det inte framkommer annat i min text.

OBS! Enbart ett porto oavsett hur många fröpåsar du köper! och du får en bonusfröpåse vid köp av 5 fröauktioner. Önskar du flera fröer av en sort, så säg till så lägger jag upp flera.

Ifall du vill ha samfrakt så avvakta med att betala tills du har köpt de fröpåsar du vill ha. Min man har också periodvis fröer och lökar till salu (PerFar). Jag fotar brevet i samband med att jag lägger det på lådan och skulle inte ditt brev komma fram, skickar jag dig fotot. Vill du vara ännu säkrare på att post Nord inte slarvar bort ditt brev kan du meddela mig detta och lägga till mellanskillnad och få spårbar tjänst. Då skickar jag fröerna i kartong.

Var vänlig läs övrig information om "Mor Leenas auktioner" under "SÄLJARENS ALLA ANNONSER" innan du budar!

Objektsnr 628352054

Visningar 33

Publicerad

AnmälSälj liknande

Mån 1 apr 21:07

SPRITBÖNA "MOR KRISTIN" OMTALAD GAMMAL FIN BUSKBÖNA GRÖNT KULTURARV SLU/POM

Utropspris

|0 Bud

20 kr

Auktionen avslutades utan bud

Mor Leena

Arvika, Sverige

5.0

Mor Leena

Verifierad

Toppsäljare

1 420 omdömen

Mer från samma kategori

Andra har även tittat på

Jämför slutpriser

Vad är den värd?