Beskrivning

Lokförare Berfälts Jätteärt är en gråsockerärt med historia. Det är en kulturarvsväxt, då den har funnits mer än ett halvt sekel, och har goda odlings- och smakegenskaper. Ärtskidan är enorm, och god att äta direkt från plantan.
Lokförare Bergfält bodde i Ludvika, och odlade jätteärter. Innan han dog 1945 gav han ärtfrön till Alida och Efraim Andersson. De odlade sedan ärterna fram till 1970-talet. För att bevara sorten gav de frön till trädgårdsmästare Olle Ridelius, som sedan skänkte frön till föreningen Sesam. Idag är växten en klassad som kulturarvsväxt, vilket innebär bland annat att den är minst ett halvt sekel gammal, och har goda odlings- och smakegenskaper.
Jätteärten är en av våra högsta, den kan bli upp till 300 cm hög. Den har vackra, blålila blommor och ett ljust bladverk. Plantan får många och stora fröbaljor som är 15-20 cm och de omogna fröbaljorna kan ätas direkt från plantan. De mogna ärtfröna är stora och grågröna, med svarta prickar.
Lokförare Bergfälts jätteärt trivs på en solig plats, i lucker och näringsrik jord. Den kan odlas både på friland, i pallkrage eller i kruka. Eftersom den blir hög är det viktigt att den får ett nät eller en spalje att klättra på.
Auktionen avser 10 st ärtor öppet pollinerade sommaren 2023. Samfraktar

Objektsnr 628353766

Visningar 30

Publicerad

AnmälSälj liknande

Sön 31 mar 21:22

Lokförare Bergfälts jätte ärt Kulturarv växt

Utropspris

|0 Bud

35 kr

Auktionen avslutades utan bud

kattan44

Haninge, Sverige

5.0

Verifierad

Toppsäljare

2 514 omdömen

Köp mer och spara på frakten

Samfrakt

3 dagar

Mer från samma kategori

Andra har även tittat på

Jämför slutpriser

Vad är den värd?