Beskrivning

Gammal svensk gråärt.
Gråärterna var vanliga förr men har idag konkurrerats ut av modernare varianter av gula ärter. Detta trots deras höga näringsinnehåll. Gråärter klarar klimatvariationer bättre och ger en säkrare skörd, det är därför viktigt att vi bevarar dessa inför framtiden.

Biskopen växte i år längsmed husväggens södersida och fick klättra på några tomatplantor. Ursprungsfröna är från Nordgen och förhoppningen är att de ska bli många fler till nästa år.

Från nordgens hemsida:
Gråsockerärt som donatorn odlat sedan 1948. Den har fått sitt namn efter Biskopsnäset, Ludvika, Dalarna. Har odlats av både donatorns mor och farmor på lite olika platser i Ludvikatrakten. Kallas även för Säröärt. Den är enligt donatorn godast att äta direkt från plantorna. Kraftig och högväxande, blommar tidigt. De ganska korta baljorna saknar innermembran. Unga baljor är söta och krispiga men vartefter fröna mognar blir de mer beska. Fröna är brunröda och marmorerade men blir mörkt röda efter lagring.

Dessa fröer är skördade på min egen gård under sommaren 2022. Jag testar grobarheten på alla mina frösorter varje höst, de är öppet pollinerade och odlade med avstånd till andra sorter för att undvika korspollinering.

Se gärna mina andra auktioner.

Fascinationen för det som växer och vilken enorm kraft det finns i varje litet frö är det som driver mig i min odlarglädje. Jag har odlat så länge jag kan minnas och tagit eget frö i nästan lika många år.

Objektsnr 630418821

Visningar 52

Publicerad

AnmälSälj liknande

Tis 23 apr 19:44

Biskopen gråärt svenskt kulturarv 10st fröer

Slutpris

|

18 kr

Auktionen är avslutad

topparna vann auktionen

Urjorden

Sundsbruk, Sverige

5.0

Urjorden

Verifierad

Toppsäljare

1 366 omdömen

Köp mer och spara på frakten

Samfrakt

7 dagar|Fri frakt över 150 kr

Andra har även tittat på

Jämför slutpriser

Vad är den värd?