Beskrivning

Författare: Erasmus Roterodamus (Erasmus av Rotterdam 1466-1536)

Titel: PARAPHRASEON IN NOVUM TESTAMENTUM, VIDELICET IN QUATUOR EVANGELIA & ACTA APOSTOLRUM I-II

( Enkelt översatt i korthet: "Omskrivning/ kommentar till Nya Testamentet")
Tryckår: 1541
Ort: Basileae (Basel) (ex oficina Frobeniana)
Språk: Latin
Ämne: Teologi
Storlek: Folio 328x226 mm

Titelblad och sista blad bär boktryckarens symbol.
Första delen 1-755 sidor, andra delen 1-383 sidor.
Se tidigare beskrivning från auktion i slutet av boken.

Pärmen är samtida, ett vackert blindpressat skinnband med träram. Delvis sprucken i ryggen men håller ihop bra. Det finns små fragment av pergament i pärmens rygg troligen från 1400-tal eller äldre. Inte ovanligt att bokbindare tog äldre pergament och band in i bokens rygg vid tillverkningen.

Detta är en mycket ovanlig kedjebindning (chain binding) då det i bakre pärmen sitter en metallplatta där det en gång suttit en kedja monterad som troligen har varit fäst vid ett skåp eller en pulpet vid ett kloster eller lärosäte. På den här tiden var en bok något mycket ovanligt, exklusivt som var stöldbegärligt precis som dagens datorer. Vilket är en charmig och trevlig detalj för en samlare och bibliofil som är intresserad av böckers historia och bokbinderi.

Medföljer gör en antik kedja som sitter fast i ett av bokens beslag med ståltråd som eventuellt kan ha hört till boken. Den är således inte fast monterad i boken och jag vet inte om den är original. Oavsett så är det dock en trevlig detalj som medföljer boken då man verkligen får en uppfattning om hur den en gång i tiden användes.

Det finns exlibris/ ägarstämplar längst fram och bak i boken från tidigare ägare. Vidare så är boken maskstungen både i pärm och sidor på en del partier. Enstaka sidor har skador och det finns fuktfläckar på en del blad samt en del äldre noteringar för hand på några ställen. Men inlagan med sina närmare 500 år är god anser jag och helhetsintrycket är bra.

Båda spännena är borta och endast enstaka mässingsbeslag sitter kvar.

Detta är en imponerande artefakt som bär historiens vingslag. Tryckt samma år som Gustav Vasas bibel. Den väger flera kg och är ca 9-10 cm tjock.

Det är viktigt att du som köpare läser annonsen noga och vet vad du bjuder på och avser du inte att fullfölja affären så vänligen avstå från att lägga bud. Frakten ingår i köpet. Säljaren skickar som spårbart paket till ombud efter att betalning registrerats.

Objektsnr 629073824

Visningar 310

Publicerad

AnmälSälj liknande

Lör 6 apr 16:30

Erasmus Roterodamus, PARAPHRASEON IN NOVUM TESTAMENTUM, år 1541, kedjebindning

Såld för

7 000 kr

Annonsen är avslutad

Såld med köp nu

Erik den XIV

Uppsala, Sverige

4.9

Verifierad

Toppsäljare

404 omdömen

Köp mer och spara på frakten

Samfrakt

1 dag

Mer från samma kategori

Andra har även tittat på

Jämför slutpriser

Vad är den värd?