Beskrivning

Jag säjer, (i olika auktioner och under olika ämnesområden), ett antal böcker om LANTBRUK/"BONDEHISTORIA"/BYGGNADSVÅRD/ARKITEKTUR och KULTURLANDSKAP/ STENMURAR/HÄGNADER i fakta- och fotoböcker, (bl a dessa, bild 5).
Jag SAMFRAKTAR.

Här, (i denna auktion) - Ett BOKPAKET med 2 böcker av den berömde, prisbelönade fotografen SUNE JONSSON:

"JORDGUBBAR MED MJÖLK - OM BÖNDER OCH ODLINGSLANDSKAP" fotobok av Sune Jonsson. Läst/begagnat skick. Sedan länge SLUTSÅLD. Inbunden med skyddsomslag. 335 sidor.


Skildrar liv och arbete i dagens Sverige. I sköna bildsviter porträtteras bönder och deras gärning i de sju nordligaste länen - från Norrbotten i norr till Värmland i söder.

En fotografisk hyllning av Sune Jonsson till de odlare som format landskap.
Rikt illustrerad i färg. Sune Jonsson berättar om bönder och odlingslandskap genom intervjuer med lantbrukare runt om i Sverige. Alltid nära, alltid nyfiken, kunnig och så dessa ömsinta och storslagna fotografier


+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

"JORDABOK - ODLINGSBILDER 1971-1975" fotobok av Sune Jonsson. Försiktigt läst/fint begagnat skick. Sedan länge SLUTSÅLD. Inbunden med en del av skyddsomslaget, av tidigare ägare klistrat på framsidan. 224 sidor.


Sune Jonsson har i flera böcker visat att han är en märklig kombination av kulturhistoriker, lyhörd berättare och dokumentär fotograf. Här berättar han i ord och bild om livsviktiga ting och tillstånd sedda ur ett originellt och fängslande perspektiv.
Om bakgrunden till Jordabok berättar han:
"Under en tågresa i juli 1971 fick jag en samlad bild av odlingslandskapets förvandling i mellanbygden mellan kust och inland. Med alla sina strukturella brister hade det varit ett genuint småbrukarlandskap, präglat av gammal odlings- och bebyggelsetradition, under lång tid format av människans, hästens och de enkla jordbruksredskapens arbete, av kreaturens betesgång i skogar, hagmarker och på återväxande vallar. I varje detalj speglade landskapet en ödmjuk sparsamhet och försiktighet med odlingsresurserna, en vilja att tillvarata även blygsamma och obekväma möjligheter till gröda, som gjorde att det var välansat i varje enskildhet".
För att ge en systematisk situationsbeskrivning av åkerjordens tillstånd har han under åren 1971—1975 från ett antal fixpunkter fotograferat utsnitt ur odlingslandskapet. På så sätt har han registrerat de förändringar som sker med årstidernas växlingar och bondens ständiga bearbetning.
Vad den tillfällige besökaren i odlingslandskapet ser endast glimtvis och outtolkat hjälper han oss att se klart och i naturliga sammanhang. Hans bilder kan läsas lika meningsfullt som hans uttrycksfulla och känsliga texter, som tar upp de många olika faktorer, odlingstekniska och jordbrukspolitiska, som gett odlingsbygden dess nuvarande form. Jordabok är en rik bok men också ett detaljerat och tankeväckande monument över småbruksepokens försvinnande produktionsmetoder och livsform.


Fotografen, filmaren och författaren Sune Jonsson (1930–2009) är en av Sveriges verkligt betydande dokumentärfotografer. Från 1950-talet fram till sekelskiftet 2000 har han utfört en oförliknelig dokumentär gärning. Den belönades 1993 med det internationella Hasselbladpriset. Hans sista bok Och tiden blir ett förunderligt ting tilldelades Svenska Fotobokspriset 2007. Han medverkade även vid den pågående uppbyggnaden av Sune Jonsson-arkivet vid Västerbottens museum och i fortsatt publicering av bilder och texter ända in i det sista.

En stor del av hans arbete har utförts vid Västerbottens museum i Umeå, där hans negativ och fältmaterial finns. Museet har dessutom lyckats införliva hans privata arkiv med negativ, diapositiv och av honom själv utförda originalkopior från uppdrag, även utanför Västerbotten, hans kamerautrustning, hans privata fotobibliotek med mera. En betydande del av resultatet av Sune Jonssons hela verksamhet finns numera samlat i museet.

Titta gärna på mina andra auktioner med konst, design och angränsande ämnesområden.

Betalning via TRADERABETALNING. Jag packar väl, ansvaret hos fraktbolaget när jag lämnat. Hos Schenker kan du följa försändelsen via internet.

SAMFRAKT vid köp av flera objekt. Förmånligt med Schenker vid köp av flera böcker.

FOREGIN BUYERS - Other shipping costs

Objektsnr 630523978

Visningar 88

Publicerad

AnmälSälj liknande

Sön 28 apr 22:04

BOKPAKET - 2 st Sune Jonsson: JORDGUBBAR & MJÖLK + JORDABOK - ODLINGSBILDER

Slutpris

|

89 kr

Auktionen är avslutad

welander_ingelstad vann auktionen

zmxn

Ydre, Sverige

5.0

Verifierad

Toppsäljare

3 964 omdömen

Mer från säljaren

Andra har även tittat på

Jämför slutpriser

Vad är den värd?