Beskrivning

Järnladies. Från arvtagerskan till kolarhustrun

Det handlar om arvtagerskor, änkor, brukspatronessor, husjungfrur, mjölkerskor, kolarhustrur, författare, konstnärer och några till. I den här boken får 27 Järnladies från Bergslagen kliva fram och berätta sin historia – från 1500-talet till 1900-talet.

Vår bergslagshistoria handlar mycket om industrihistoria. Bergslagen är gruvornas och järnindustrins landskap och därmed männens självklara rike men parallellt med denna manliga värld fanns även en kvinnovärld, om än inte lika synlig. Kvinnorna skymtar här och där. Delar av denna kvinnovärld skildras i boken Järnladies. Tolv kvinnliga skribenter skriver om 29 järnkvinnor med starka livsöden och skiftande social ställning från ett antal platser i Bergslagen, från 1500-talet med änkedrottningen Katarina Stenbock till 1900-talet med "snillenas vän" Anny Wernström på Vanbo herrgård. I boken får några av många starka järnkvinnor stiga fram och bli huvudpersoner i egna berättelser. Det handlar om arvtagerskor, änkor, brukspatronessor, husjungfrur, kolarhustrur och några till.

Järnladies kan också användas som en resehandbok längs Järnrutten i Bergslagen, https://jarnrutten.se/.

Den gör turen runt besöksmålen mer givande. Platserna ligger därute i landskapet och väntar. De laddas nu med fler berättelser så att du känner att just här, på denna plats, levde en formidabel järnkvinna, som födde elva barn, styrde som änka över flera järnbruk, var driftig i järnhandel och ägde både järnhälsa och sunt förnuft. Eller läs berättelsen om hon som var en utfattig änka med fem barn och ändå lyckades lösa vardagslivets svåra problem och undkomma en hård bruksägare.

Ta boken i handen och gör en tur i Ekomuseum Bergslagen. https://ekomuseum.se/

Här samlas flera duktiga författare och bergslagskännare för att berätta de intressanta historierna om bergslagens kvinnor genom tiderna. Illustratören Jenny Findahl är Ekomuseums speciella formgivare som under flera år gett dess verk en tilltalande prägel.

Den häftade boken (s k danskt band) i förlagets dekorerade, mjuka pärmar är helt ny och i mycket nära nyskick! Boken är rikligt illustrerad med fotografier och reproduktioner i färg och svartvitt samt en del vägledande kartor.

Här kommer detaljerna:

Höjd/bredd ca 216/152 mm
Ryggbredd ca 19 mm
Vikt ca 490 gram
Sidantal 223
Redaktörer Christina Lindeqvist och Jenny Findahl
Förlag Ekomuseum Bergslagen
Utgivningsår 2011
Språk svenska
ISBN 91-633-8582-7

Porto: Skickas i ett registrerat paket med Schenker som kostar 59 kr. Tänk på att ett paket med Schenker normalt tar ca 1-3 arbetsdagar för leverans inom landet! Boken kommer att bli mycket väl emballerad. Sampackar gärna om du vinner flera auktioner.

Betalning: VÄNLIGEN BETALA INOM 2 DAGAR EFTER AVSLUTAD AUKTION!

Objektsnr 630304226

Visningar 24

Publicerad

AnmälSälj liknande

Mån 22 apr 18:14

Järnladies. Från arvtagerskan till kolarhustrun - Bergslagen!

Utropspris

|0 Bud

90 kr

Auktionen avslutades utan bud

sthlmbiker

Stockholm, Sverige

5.0

Verifierad

Toppsäljare

3 787 omdömen

Mer från samma kategori

Andra har även tittat på

Jämför slutpriser

Vad är den värd?