Beskrivning

Rom på 8 dagar, av Ellen Rydelius – en klassisk guidebok som numera är mycket eftertraktad och eftersökt…

Med 9 kartor och 15 planscher

Ellen Rydelius (1885 ­1957) var på sin tid landets främsta guideboksförfattare, en ställning hon upprätthöll i trettio års tid. Tusentals svenskar reste till europeiska storstäder med hennes innehållsrika guider som handledning. Det speciella med hennes böcker är att hon både ger god vägledning och samtidigt har en tydlig egen berättarröst och ett personligt tilltal, som om hon vänder sig till en vän. DN skrev i en recension av hennes första bok, Rom på 8 dagar (1927) att hon tar ”läsaren helt förtroligt under armen”.

En dag i slutet av 1923 tröttnade Ellen Rydelius på livet i Stockholm. Hon tog med sig dottern och skrivmaskinen och flyttade till Rom. Där fortsatte hon med översättningar och journalistik, men framför allt blev Romvistelsen början på en ny karriär. Enligt Ellen Rydelius bad två gästande väninnor henne enträget att skriva en guidebok till staden. Efter hemkomsten sommaren 1925 erbjöd hon Bonniers en Romguide, och hösten därpå skrev hon den första moderna svenska guideboken över Rom. Rom på 8 dagar kan till och med ses som den första moderna svenska guideboken över huvud taget. Den är kort, men ändå rätt heltäckande samt uppdelad efter veckodagar (måndag-måndag). Boken innehåller också register och praktisk information om mat, museers öppettider, nyttiga adresser samt kyrkliga och folkliga fester. Epokgörande är Ellen Rydelius inriktning på hela människan – hennes läsare förutsätts inte enbart intressera sig för sevärdheter, utan också för den samtida staden. De blir dessutom trötta, hungriga och törstiga. Pauser, lunch, te och middag är inlagda i programmet. Flera gånger distanserar hon sig uttryckligen från sin tids guideboksideal, Baedeker, där utförligheten var det viktigaste.

Flera månader om året reste hon land och rike runt och berättade om främmande länder och städer och talade även i radio. Och det var nu hon började skriva resehandböcker. Först ut var Rom på 8 dagar (1927), som kom ut i inte mindre än tio upplagor, den sista så sent som 1963. Romboken följdes av Paris på 8 dagar (1929). 8 italienska städer (1929), Berlin på 8 dagar (1929), Stockholm på 8 dagar (1930) osv. Sammanlagt gav hon ut 23 böcker, många med 8 i titeln.

Förutom att ge praktiska råd och kulturhistoriska beskrivningar ägnar sig Ellen Rydellius mycket och gärna åt att skriva om mat. Redan i den första Rombok får man veta mycket om italiensk mat, både som information och stämningsskapare. Det är i hennes Romböcker svenskarna får stifta bekantskap med t.ex. pizza, fettuccine och broccoli.

Den inbundna boken (klotband) i förlagets dekorerade, linneklädda pärmar är helt ny och i mycket nära nyskick. Den är illustrerad med svartvita fotografier (planscher) och utvikbara kartor.

Dimensioner och utgivningsdata:

Höjd/bredd ca 155/115 mm
Ryggbredd ca 19 mm
Vikt ca 270 gram
Sidantal 290
Författare Ellen Rydelius
Förlag Albert Bonniers förlag
Utgivningsår 1951 (åttonde upplagan)
Språk svenska

Porto: Skickas i ett registrerat paket med Schenker som kostar 59 kr. Boken kommer att bli mycket väl emballerad. Tänk på att ett paket med Schenker normalt tar ca 1-3 arbetsdagar för leverans inom landet. Sampackar gärna om du vinner flera auktioner.

Betalning: VÄNLIGEN BETALA INOM 2 DYGN EFTER AVSLUTAD AUKTION!

Objektnr 632875740

Visningar 24

Publicerad

AnmälSälj liknande

Lör 18 maj 16:31

Rom på 8 dagar

Utropspris

|0 Bud

450 kr

Auktionen avslutades utan bud

arturito

Stockholm, Sverige

5.0

Verifierad

Toppsäljare

2 973 omdömen

Andra har även tittat på

Jämför slutpriser

Vad är den värd?