Beskrivning

Unamco T1 hifi skivspelare
Välvårdad. Allt fungerar som det ska. Skivspelaren är i helt orginal skick. Den har Stanton 681 Calibration Standard pick-up monterad. Det är en legendarisk pickup som användes av skivindustrin som referens pickup.

Fakta och specifikationer:

Denna remdrivna spelare konstruerades i början av 70-talet av Claes Sandels och Bernt Boström, med franska ERA och AR-spelaren som främsta inspirationskällor. Yttermått 54 x 13 x 40 cm.
Den var en av de största spelarna på den tiden. Den har remdrift och flytande upphängning och stor skivtallrik med huvuddelen av massan i kanten. Detta för att få så jämn gång som möjligt. Tonarmens längd är 11 tum. Friktionen vertikalt är mycket låg: 0,07 mNm. Armen är en aluminiumprofil i u-form. Nåltrycket ställs in med en vikt som skjuts fram och tillbaka på armen. Spelaren fanns i vitt och svart utförande, men även i ädelträfanér som detta exemplar. Spelaren levererades till att börja med, med ett plastlock utan gångjärn så som på detta ex. Locket går att vila på den bakomliggande aluminium profilen. Svaj värdet är så lite som 0,04 % och rumble -61 dB tack vare hög precision i spindel samt konstruktion med remdrift i kombination med en tung skivtallrik. Produktionen startade 1973 och under ca 5 år tillverkades ca 10 000 spelare. Tillverkningen skedde i Lidingö utanför Stockholm. Denna skivspelare är en tidig modell.

1. Lång tonarm. Längden från nålspets till vridningspunkt är 11". Distorsionen blir lägre ju mindre vinkelfelet är. Det är ingen idé att jaga lägsta distorsionssiffror hos pick-uper och förstärkare om man inte samtidigt ser upp med tonarmen. I riktiga studios används därför så gott som uteslutande långa tonarmar.

2. Stor tallrik. Många skivspelare för hembruk har bra svajvärden i början. Men slitage i lagren och partiklar i transmissionen ökar svajet. En studioskivspelare har bl.a. extra stor tallrik med massan koncentrerad till periferin för att neutralisera detta. UNAMCOT-1 har en tallrik med stort "svänghjulsvärde" då största delen av massan är koncentrerad till periferin.

3. Extremt lätt tonarm. Trots längden 11" är armen mycket lätt. Detta har åstadkommits genom val av material, fast pick-up-skal och direkt montering av pick-up i detta. Man slipper därigenom också onödiga kontaktöverföringar. - Friktionsmomenten hos spets- och glidlager så låga att— för tonarmens del — 0,25 ponds nålkraft räcker för spårning.

4. Inre fjädring. Tonarm och tallrik är monterade på ett separat inre chassi, fjädrande upphängt i det yttre. T-1 är praktiskt taget helt okänslig för akustisk återkoppling och stötar i vertikalled. Man slipper också störande ljud i högtalarna vid beröring av skivspelaren eller exempelvis stampningar i golv.

5. Friktionskopplad hydraullyft. Man kan före varje nedsänkning välja höjd utan att hålla manöverarmen. Exempelvis 1 mm om man önskar så gott som momentan kontakt med skivspåret. Utmärkt vid överföring skiva-band i hemstudio. För mer professionellt bruk kommer adapter för snabbstart att finnas som extra tillbehör. Man låter då nålen ligga i spåret.

6. En enhet. Hela skivspelaren kan lätt dras ur sitt trähölje för inmontering i bänk om så önskas. Skivspelaren förlorar ej något av det som uppgivits i punkt 4 genom ett sådant arrangemang.

Garanterade mimidata: Svaj 0,05 %, rumble -65 dB, vägda DIN-värden. Aktuella exemplar ligger i klassen 0,03-0,05 % resp -65 till -69 dB. Det synes svårt, med mätteknik enligt DIN, att mäta längre ned. Centrering, planhet och brusfrihet hos testskivor sätter här gränsen.

Övrigt: Skivspelaren manuell. 33 och 45 varv. 24-polig synkronmotor, remdrift.

Pickup fakta:

Märke: Stanton
Modell: 681 EEE Calibration Standard
Information: Amerikansk moving iron pickup (anslutes till MM ingång) med naken, elliptisk högpolerad nålspets.

SPECIFICATIONS

Standard Mount
Stereo Phono Cartridge

FR 10 - 22 Khz

Output: 3.5mV

Channel Balance : 2dB

Channel Separation >30dB @ 1 kHz

Tracking Force: .75 - 1.5 Grams

Stylus: Hi Polish 0.3 x 0.7 Elliptical

Cartridge Weight: 6.3 grams

Tracking Ability 80µ @ 1.25 grams

Vintage elektronik säljs i befintligt skick och jag kan inte lämna några garantier då varan är över 40år gammal.

Skivspelaren skickas varsamt paketerad inom tre arbetsdagar efter erhållen betalning.

Se mina andra annonser för mer vintage Hifi.

Objektnr 633450810

Visningar 151

Publicerad

AnmälSälj liknande

Sön 26 maj 20:22

Unamco T-1 med Stanton 681 EEE Calibration standard pick-up.

Utropspris

|0 Bud

2 249 kr

Slutar om

SwedenAuktions

Sölvesborg, Sverige

5.0

SwedenAuktions

Verifierad

Toppsäljare

226 omdömen

Läs omdömen

Mer från samma kategori

Andra har även tittat på

Jämför slutpriser

Vad är den värd?