Beskrivning

En Ureaus (kobra) av brons. Utmärkt skick, rester av järn på baksidan och lite på framsidan. Har troligen suttit monterad på något föremål. Rengjord. Inköpt i Karthago på 1960-talet i samband med att Sverige hjälpte till med att bygga upp det Tunisiska flygvapnet. Säljs för en bekants räkning vars far var en av de som var på plats i Karthago. Pdf med utdrag ur Flygvapen nytt som beskriver uppdraget i Tunisien mailas till köparen.

Storlek: 43 mm

Vikt: 15,1 gr

Datering: Sendynastisk-romersk tid ca 664 f. Kr. - 323 e. Kr (eller äldre)

Ormen är krönt av en solskiva som indikerar dess gudomliga status. Uraeus är en symbol för gudinnan Wadjet. Hon var en av de tidigaste egyptiska gudarna och avbildades ofta som en kobra. Centrum för hennes kult var i Per-Wadjet, senare kallad Buto av grekerna. Hon blev beskyddare av Nildeltat och beskyddare av hela Nedre Egypten. Gudomar eller kungligheter bar ofta en uraeus på sina pannor som skydd och för att indikera deras gudomliga eller kungliga status.

Ureaus och en vit gam satt längst fram på faraonernas kronor och symboliserade nedre och övre Egypten.

För att säkerställa äktheten och att all lagstiftning följs köper jag enbart forntida föremål från etablerade handlare, äldre samlingar och auktionshus. Jag handlar aldrig från eBay där det finns gott om oseriösa aktörer. På seriösa auktionshus för mynt eller antikviteter får man ALDRIG några äkthetsintyg oavsett om föremålen kostar 100 kronor eller 10 miljoner. Om någon erbjuder äkthetsintyg anser jag att man ska vara mycket försiktig, de är sällan värda mer än pappret det är skrivet på. Det finns inga förbud mot handel av denna typ av föremål om de inte är olagligt åtkomna.
Frakt: Frakt med PostNord som vanligt frimärkt brev på köparens risk. Om köparen önskar så kan leverans ske som spårbart brev. Önskas rekommenderat så går det också bra. Jag samemballerar alltid och lägger då 0 i fraktkostnad på alla utom ett objekt en stund efter att auktionerna avslutats.

Betalning: Om inget annat överenskommits före budgivning ska auktionen vara betald senast 5 dagar efter det att Tradera skickat ”vinnarmailet”. Jag använder mig av Traderas automatiska mail med bifogade betalningsinstruktioner. Om betalning ej gjorts i tid förbehåller jag mig rätten att starta om auktionen och returnera eventuell försenad inbetalning. Vid utebliven betalning spärrar jag budgivaren och lämnar negativt omdöme.

Foreign bidders are advised to check concerning any regulations applicable in their country of residence regarding importation and are responsible for all paperwork and informing the seller before shipment. The buyer take full responsibility for that all the regulations are followed. Foreign buyers pay shipping costs in accordance with Traderas price list, see ”internationella fraktpriser”. Please pay with Traderas payment options. Payment within 5 days.

Objektsnr 627695222

Visningar 395

Publicerad

AnmälSälj liknande

Sön 31 mar 20:40

Fornegyptisk kobra ”Ureaus”

Slutpris

|

520 kr

Auktionen är avslutad

Helmdal vann auktionen

Fjolner

Helsingborg, Sverige

5.0

Fjolner

Verifierad

Toppsäljare

1 266 omdömen

Mer från säljaren

Andra har även tittat på

Jämför slutpriser

Vad är den värd?