Beskrivning

Du bjuder på något absolut unikt, 9 st Brattingsborgspenningar från Ivö. Plus en fossil hajtand.
Dessa hittade jag på Ivön på 1970-talet. Jag var tvungen att gräva i sanden i timmar för att ha chans att hitta en Brattingsborgspenning. De flesta var trasiga. Nu auktionerar jag min samling med de finaste exemplaren av Brattingsborgspenningar.

Fossiler eller mytiska penningar? Döm själv.

Fossilerna som har associerats med Brattingsborgspenningar heter på latin Crania Numulus eller Numulus Brattenburgensis. De kommer från Brachiopoder (armfotingar) som liknar musslor, men hartvå symmetriska skal. Brachiopoderna hade sin storhetstid underpaleozoikum (för 570 miljoner år sedan).

MYTEN:
I urminnestider var Brattingsborg en mytisk borg på Ivö. Ivön har enligt sägnen fått sitt namn efter sagokungen Ivar Vidfamne. Från honom härstammade Atte Ivarsson, en rik, mäktig och stolt man. Han bodde på Brattingsborg. Atte och hans fru hade två barn, en son och en dotter. Då föräldrarna ansåg, att det i landet inte fanns någon man eller kvinna som var värdig att gifta sig med något av barnen, beslöt föräldrarna att låta barnen gifta sig med varandra. Mitt under den festliga bröllopsmåltiden inträffade ett ras och borgen sjönk i Ivösjön. Detta var ett straff för att kung Atte låtit sina barn gifta sig med varandra samt att han utpressat pengar från fattiga sjuklingar. Penningarna som förvarats i borgen kastades upp på Ivöns stränder. Ärkebiskop Anders Sunesen förvandlade penningarna till stenar, för att de inte skulle missbrukas.

De sjuka ville dricka ur en helig källa på ön, vars vatten ansågs undergörande. En dag kom en gammal fattig man, släpande sig fram på kryckor och begärde att få dricka ur källan. Fogden Stigo, som under Attes frånvaro styrde på ön, nekade, då han inte kunde få betalt. Den gamle bad om förbarmande, så skulle Gud förbarma sig över Stigo. Den hårde fogden röt att han inte behövde något förbarmande. Med ens förvandlades den gamle svage gubben till en ung, skön och kraftfull man, omstrålad av underbar glans. ”Du är fördömd!” ropade han till Stigo och försvann. I samma ögonblick inträffade ett jordskalv och källan rasade igen, men rann upp på ett annat ställe på ön. När Stigo skulle använda pengar ur sin kassakista, fann han sina guld- och silvermynt förvandlade till Brattingsborgspenningar.

Storlek: Se linjal på bild.

Skick: Enligt bilder.

AUKTIONSVILLKOR:
* PORTO: Porto enligt Postnords prislista. Det händer att jag använder äldre RABATTFRIMÄRKEN som har obegränsad giltighetstid, valören som anges är således inte överensstämmande med deras egentliga värde. Denna information bifogas för att missförstånd inte ska uppstå beträffande underfrankering.
* Vinner du flera av mina auktioner samfraktas vinsterna. Jag skickar enbart med fraktsätt angivet i auktionen. Ingen avhämtning!
* OBS! Betalning inom 3 dagar efter avslutad auktion.

Objektsnr 628146762

Visningar 37

Publicerad

AnmälSälj liknande

Lör 30 mar 16:59

9 BRATTINGSBORGSPENNINGAR/Dödskallemynt. Crania Numulus, Brachiopoder. +hajtand.

Utropspris

|0 Bud

395 kr

Auktionen avslutades utan bud

Suécia

Malmö, Sverige

5.0

Suécia

Verifierad

Toppsäljare

2 049 omdömen

Andra har även tittat på

Jämför slutpriser

Vad är den värd?