Beskrivning

HILDUR HAGGÅRD, egen ateljé i Stockholm, pojke med luta, handtillverkad skulptur, glaserat lergods, signerad "HAGGÅRD" på insidan av botten, omkring 1940-tal.

Sista bilden visar Hildur arbetandes i sin egna ateljé som från år 1939 var belägen i södra Kungstornet på Kungsgatan i Stockholm. På bilden står en liknande skulptur uppe till vänster, så på så sätt är auktionens skulptur lätt att ringa in i tid och rum för skapandet. Den är troligen tillverkad i ett fåtal exemplar och det är oklart hur många av dessa som finns kvar välbevarade. Ett stycke svensk keramikhistoria!

Höjd: ca 24 cm
Bredd: ca 9 cm (som bredast)

Mycket fint skick. Det finns smärre ålderstecken och minimalt slitage på tårna, som närmast är att betrakta som sedvanliga bruksspår sett till ålder (se nästsista bilden som är inzoomad).

Det finns mer modern design på min Tradera!

*************************************
Hildur Haggård (1885-1958), keramiker och konstnär, född i Björsäter Skaraborgs län. Efternamnet Haggård kommer från godset Haggården utanför Mariestad, där familjen bodde från 1905. Hildur utbildade sig vid Tekniska Skolan och Konstfack i Stockholm 1911, därefter studier för Bourdelle i Frankrike fram till 1914. Hon gjorde även studieresor till England, Frankrike och Italien vid flera tillfällen under perioden 1920-1952. Haggård anställdes på St Eriks Lervarufabrik kring 1920 och stannade där till 1936, därefter anställd vid Ekenäs glasbruk. År 1939 öppnar hon sin egna verkstad i södra Kungstornet på Kungsgatan i Stockholm.

Hildur gjorde främst bruks- och nyttoföremål, men ritade även mönster till Kakelugnar och thebord. Hon gjorde djur- och porträttskulpturer samt flertalet offentliga utsmyckningar. Hildur har haft egna utställningar i Göteborg, Köpenhamn, Stockholm, Paris, Warszawa och Prag samt deltagit i samlingsutställningar på många platser i Sverige och utomlands.

Objektsnr 630636427

Visningar 309

Publicerad

AnmälSälj liknande

Lör 27 apr 11:03

HILDUR HAGGÅRD - Ateljé Stockholm - Skulptur figurin Swedish Modern - UTROP 1KR

Slutpris

|

970 kr

Auktionen är avslutad

Harrajuku vann auktionen

Mer från samma kampanj

Andra har även tittat på

Jämför slutpriser

Vad är den värd?