Beskrivning

Färglitografi av Hasse Andersson (gåsamålaren), blyertssignerad och numrerad i upplaga om 240 exemplar. Motivets mått är 43 x 44 cm (bladet 52 x 70). Tryckt på fint Fågelsången litografipapper. Oramad.

Samfraktar gärna vid flera köp- se våra övriga annonser och lägg gärna till oss som favorit! Kan om så önskas även avhämtas fraktfritt i centrala Lund. Se alla våra annonser: http://www.tradera.com/butik/BroderGrå

Hasse Andersson föddes 1926 i Stockholm. Konstnärsutbildningen genomgicks vid konstfack under åren 1946 – 1949, varpå flera studieresor företogs till bland annat Frankrike, Italien och England. Vid sidan om konsten verkade han emellertid i en helt annan bransch, nämligen som ljudtekniker, bland annat för Europa Film och Sveriges Radio.

Anderssons signaturmotiv var gåsen, som han skildrade på flera vis – av den anledningen kom han också att kallas för ”gåsamålaren”. Få kan väl sägas vara en så god porträttör av, och ambassadör för, gåsen som den humorösa och fryntlige konstnären. Genom porträtten förmänskligade, individualiserade och besjälade han denna annars så bleka och till synes trista skånska kulturhistoriska fågel. Inte minst var gåsen, åtminstone från medeltiden, en viktig del i de skånska byarnas näringsfång, där barnen ofta fick ansvara för att hålla reda på flockarna när de betade fritt på byallmänningen.

Många förknippar nog också gåsen med Edvard Perssons legendariska sånger "Jag är en liten gåsapåg från Skåne" och ”Abbekåsagåsen Joakim”, eller med Nils Holgersson pysslings äventyr på gåsryggen som de skildrats i Selma Lagerlöfs saga.

Kanske kan just ovanstående ha inspirerat Andersson till att ta gåsen till sitt hjärta? Ett till synes fullt naturligt steg var när familjen slog ned sina bopålar i Skanör, i en omgivning med milsvidda grönskande strandängar – ett gåsens eldorado. Hans fru Margaretha och tre barn uppmuntrade hans konstnärskap och fick honom ständigt att utvecklas.

Andersson hade emellertid också ett rikt socialt umgänge och var engagerad i flera sällskap, varav några instiftats av honom själv, ofta med just gåsen som ett humoristiskt centralt tema. Exempelvis den ”Kongeliga Gåstronomiska Akademin” med mottot ”Gille med smak” och grundläggande uppgift att vårda den urskånska gåsen. Han var också initiativtagare till Skanörs årliga skidlopp, ”Gåsaloppet”, som kring midsommar (!) bjuder in en lättsam skara till motion, fest och skratt.

År 2003 gick Hasse Andersson ur tiden, men hans minne lever kvar genom en hel flock avporträtterade gäss, på såväl duk som grafikpapper (Källa: Broder Grå Konst & Antik).

Objektsnr 457418737

Visningar 725

Publicerad

AnmälSälj liknande

Butik

Hasse Andersson (gåsamålaren) - Styrelsen går II!

Pris

125 kr

BroderGrå

Skurup, Sverige

5.0

BroderGrå

Företag

Toppsäljare

4 386 omdömen

Läs omdömen

Andra har även tittat på

Jämför slutpriser

Vad är den värd?