Beskrivning

Färglitografi av grafiklegendaren Jordi Arkö, hämtad ur hans illustrerade verk av Frans G Bengtssons vikingaepos "Röde Orm". Tryckt i 250 exemplar år 1991 hos grafiktryckarna, Nacka och utgiven av Galerie Aix, Stockholm. Färglitografin är blyertssignerad av konstnären. Även på baksidan finns en färglitografi (se bild 2), denna dock osignerad. Motivet är tryckt ända ut till bladets kanter. Bladet har ett avsiktligt mittveck och dess mått är 43 x 58,5 cm.

Samfraktar gärna vid flera köp- se våra övriga annonser. Kan om så önskas även avhämtas fraktfritt i centrala Lund. Se alla våra verk av Jordi Arkö: http://www.tradera.com/profile/items/2181618/brodergra?q=Jordi+

Jordi Arkö (1951-) har sina rötter i Dalarna och lever och verkar på släktgården utanför Mora. 1971-1974 inledde Arkö sina studier vid Stockholms universitet för att 1975-1980 gå över till Kungliga Konsthögskolan i Stockholm, där han sedermera, 1980-1993, var verksam som högskolelektor. 1990-1993 var han därtill även lärare och examinator vid Dublin National College of Art and Design. Från 2003 fungerade han som konstnärlig ledare för Grafikens hus i Mariefred. Det är framförallt som grafiker som Jordi Arkö är känd. Hans kunskaper kring olika tekniker är väl erkända och har utöver hans roll som pedagog även renderat en bok- "Vad är grafik" som författades tillsammans med Philip von Schantz. På senare tid har Arkös roll som konsulent och rådgivare åt andra konstnärer tagit överhand och hans egna produktion har minskat i omfattning. Idag fungerar han framförallt som konstkonsulent för Dalarnas län. Motiveringen till Karlskoga-Nobels konststipendium år 2006 beskriver hans konstnärskap på ett träffande vis:
"Ingenting är Jordi Arkö främmande. Med stor kunnighet tolkar han historiska händelser, likaväl som han utmanar och utforskar användandet av dagens datateknik. Hos Jordi Arkö har de grafiska teknikerna inga gränser. Jordi Arkös gedigna konstnärliga bakgrund, hans tekniska skicklighet och bredd, tillsammans med en unik berättarförmåga gör honom till en av samtidens mest betydande konstnärer."
Ett av Arkös större uppdrag var att illustrera Frans G Bengtssons klassiska verk, "Röde orm", tillika världens mest lästa vikingaepos. Arbetet resulterade i en tvådelad praktkassett omfattande 210 litografier, men även i en fristående bildberättelse omfattande 132 bilder. Arkös intresse av vikingamytologi kommer sig av att han studerade arkeologi vid universitetet och att han företog resor i Röde orms fotspår, vilket säkerligen är en stor anledning till det fascinerande resultat som det gedigna arbetet inneburit. Under två års tid framställde Arkö illustrationerna till en av Sveriges mest översatta och internationellt erkända bokverk som i originalutgåvan utkom 1941.

Objektsnr 601189649

Visningar 247

Publicerad

AnmälSälj liknande

Butik

Jordi Arkö - de älskande ( vikingar / vikings )!

Pris

298 kr

BroderGrå

Skurup, Sverige

5.0

BroderGrå

Företag

Toppsäljare

4 386 omdömen

Läs omdömen

Andra har även tittat på

Jämför slutpriser

Vad är den värd?