Beskrivning

Haschflickan eller som den kallas utomlands "The Marihuana Girl" Underground 69 av Sture Johannesson Litografiskt licensierat tryck. En specialutgåva tryckt i en väldigt begränsad upplaga för Stures comeback år 2004. Även detta exemplar har förvarats i Stures eget arkivskåp och är personligen förvärvat av Sture Johannessons dotter.

I nära nog nyskick ca mått 100 x 70 cm

Bakgrund:
Sture Johannessons konstverk ”hashflickan” togs fram 1968 till utställningen Underground som skulle vara året därpå i Lunds Konsthall. Man ansåg att hans konst var drogliberal och skulle därför förstöras genom att brännas. Vilket delar av den också gjordes.
Till den nya utställningen som fick vänta i 35 år till 2004 så beslagtog polisen 75 stycken marijuana plantor som tagits med som en del av rekvisita till utställningen av Sture själv. Det visade sig att detta var helt lagligt odlad industrihampa från fälten i Skåne.

Sture Johannesson var aktiv och en kontroversiell konstnär ända fram till sin död. En av dom största hippiekonstnärerna i världen, speciellt internationellt för i Sverige gjorde man vad man kunde för att tysta ner hans storhet och konst då man ansåg den innehålla olämpliga budskap.
Lyckligtvis så lever hans fru Charlotte Johannesson som fortfarande är aktiv och minst lika erkänd som konstnär internationellt. Även kallad pixelpionjären då hon var den första kvinnan att arbeta med digitalkonst. Charlotte och Sture har samarbetat med många och högst intressanta projekt genom åren. Datorkonst bland annat, grundade digitalteatern och fick med sig samarbetspartners som Apple och IBM computers direkt.

Sökord:

Cultstatus
Vintage
Popkonst
Pixelkonst
Datorkonst
Legend
Pionjär

Objektsnr 630687275

Visningar 175

Publicerad

AnmälSälj liknande

Fre 3 maj 19:47

"Haschflickan” Underground 69 av Sture Johannesson 2004

Utropspris

|0 Bud

2 990 kr

Slutar om

Artsåklart

Dalby, Sverige

5.0

Verifierad

Toppsäljare

221 omdömen

Läs omdömen

Köp mer och spara på frakten

Samfrakt

1 dag

Mer från samma kategori

Andra har även tittat på

Jämför slutpriser

Vad är den värd?