Beskrivning

Charles Portin, akvarell/gouache, originalmålning, 1969, 27x38 cm, (bildmått). Hannulagården i Mattila, 1969, Charles Portins uppväxtgård. Dedikation i blyerts av konstnären: "Till Anna Bladfors minne av konstnären i Haparanda aug, 1970".

Charles Portin räknas som den förste konstnärligt skolade norrbottensmålaren. Han blev under senare tid mest känd för sin non-figurativa konst och sina abstrakta landskapsmotiv i starka färger.

Charles Edvard Portin, född 1889, Alatorneå. 1928 gift med Hildegard Wiegand. Död 1980, Helsingborg. Charles Portin begav sig tidigt ut i världen. Utbildning och resor: Atenums ritskola, Helsingfors, 1911 till Tyskland, Dresden Kunstschule för Guido Richter, Konsthögskolan i Weimar. Han lämnade Tyskland 1914 för att fortsätta konststudierna i Paris. När första världskriget bröt ut och konstskolorna stängde reste Portin till England och ansökte om att bli elev vid Royal Academy. Men han blev inte antagen på grund av att han studerat i Tyskland och ansågs stå på motståndarsidan i kriget. Trots det kom han att stanna där i fyra år. 1915 kom han åter till hembyn Mattila. Han arbetade intensivt under dessa år och målade porträtt av släkt och vänner och en del landskapsbilder i kol, olja och pastellfärger. 1919 hade han en separatutställning i Haparanda i en auktionssal. Samma år, 1919, flyttade han åter till Tyskland och senare även till Paris där han studerade för Gromaire och Legér. I Paris bildade han familj och var utövande konstnär fram till andra världskrigets utbrott och levde under knappa förhållanden i Paris. Han hade en fast anställning som vaktmästare vid ett museum och målade under fritiden. Portin återvände alltid till Norrbotten där han besökte platser som Haparanda, Älvsbyn, Öjebyn och Arvidsjaur. Från 40-talet arbetade han med nonfigurativa kompositioner som även blev internationellt kända. Senare målade han även landskapsmotiv från Lapplands fjällvärld. Många av motiven är hämtade från Nordkalotten. Han verkade även som korrespondent för konsttidskrifter i Paris och Argentina. De sista fyrtio åren var han bosatt och verksam som konstnär i Sverige med bostadsorter som Stockholm, Haparanda och Helsingborg. Charles Portin inspirerades av det nya sättet att måla non-figurativt och kom att bli pionjär i Sverige med utställningarna av sina non-figurativa bilder. Under hela 1950-talet hade Charles Portin flera separatutställningar Sverige. I början på 1960-talet besökte Charles Portin även Sydostasien, Indien och Japan.

Utställningar: Den första i Luleå 1944. Efter det, Linköping och Malmö, Norrbotten, Stockholm, Paris, 1955 i Florens, 1957 i Rom, 1958 i Milano, Lugano, 1959 i Kairo, 1961 i New Dehli, Helsingfors och 1972 i N.Y. Stipendier: Norrbottens läns Landstings Kulturpris 1973.Representerad: Moderna Muséet, Stockholm, museér i Borås, Norrköping, Örebro, Gävle, Luleå, samt museum för Modern Konst i Rom, Frankrike, Konstmuseum i Kairo, Indiska Statens Konstsamlingar i New Dehli och USA. Haparanda Stadsbibliotek har en permanent utställning med 10 av hans verk. Forskningsarkivet, Umeå universitetsbibliotek. Tornedalen. Norrbotten. Luleå, Boden, Kalix, Piteå, Övertorneå, Hietaniemi.

1977 flyttade Charles Portin till Helsingborg för att komma närmre kontinenten. 2 år senare avled han dock vid fyllda 90 år.

Objektnr 632319607

Visningar 124

Publicerad

AnmälSälj liknande

Sön 19 maj 19:38

Charles Portin, akvarell, Hannulagården Mattila. Dedikation: Till Anna Bladfors.

Slutpris

|

494 kr

Auktionen är avslutad

Pyrrenesen vann auktionen

Runold

Solna, Sverige

5.0

Verifierad

Toppsäljare

1 481 omdömen

Mer från samma kategori

Andra har även tittat på

Jämför slutpriser

Vad är den värd?