Beskrivning

Stenen skiljer sig något i färg beroende på i vilket ljus jag fotat den i. Den drar dock åt grönblå nyans. Videoklipp går att få om önskas.

Jag har fått ett muntligt utlåtande och verifiering av stenens äkthet från GIA certifierad gemmolog S. Berglund som konstaterar att det är en mycket fin äkta smaragd som förbättrats med oljebehandling (vilket ungefär 99 procent av alla smaragder på marknaden är).
Stenen har certifikat nummer från IGL (Indian gemological laboratories ISO 9001-2015), och den finns givetvis registrerad på deras hemsida. Smaragden har jag brutit från dess plombering i syfte att undersöka den mer noga.

1,71 ct klarhet SI (transparent med typiska för smaragd lätta till måttliga inneslutningar synliga för ögat) vilket smaragder i regel alltid har. Smaragd är en av de ädelstenar som inneslutningar är mer tillåtet, eftersom rena smaragder är så extremt sällsynta att de sällan ens brukar finnas ute till försäljning på marknaden. Skulle någon ha en sådan ”på lager” är den troligen falsk.

Smaragd är den gröna stenen i beryllfamiljen och får sin färg från vanadin, järn och/eller krom. Smaragden är en utmärkt smyckessten med sin hårdhet 7,5-8 mohs skala.

Vid gradering av just smaragd, så är färgen den viktigaste faktorn (fyra c:en i grades of coloured gemstones). En smaragd skall vara intensivt grön helst ska de vara medium till mörk grön. Inslag av blått eller andra toner är vanligt.

Det finns faktiskt ”färgregler” för smaragder och om en ”smaragd” skulle vara för ljust grön, kommer den istället att kallas för grön beryll. Färgen är alltså avgörande för om stenen överhuvudtaget får kallas smaragd eller inte.
Den här smaragden är graderad till 3 av 4, (tillhör de 10 procenten av den högre percentilen av toppstenar) gällande färg, klarhet, skärning (lätt fascetterad oval slipning), alltså en toppsmaragd!
Måtten är 9,5x7 mm.
Från Zambia

Fri frakt spårbart med PostNord. Önskas rek kommer ett tillägg på 50:-

Objektsnr 630565412

Visningar 79

Publicerad

AnmälSälj liknande

Tor 25 apr 15:04

Certifierad smaragd (1,71 ct) i toppklass!

Utropspris

|0 Bud

1 500 kr

Auktionen avslutades utan bud

ARCV

Bohus, Sverige

4.9

ARCV

Verifierad

Toppsäljare

174 omdömen

Köp mer och spara på frakten

Samfrakt

3 dagar

Mer från samma kategori

Andra har även tittat på

Jämför slutpriser

Vad är den värd?