Beskrivning

2018 fick jag upp en artikel från Unique Japan, ett företag som hjälper en införskaffa antika delar till svärd och sammansätter dem för att konstruera otrolig vackra och historiska svärd.

https://new.uniquejapan.com/an-example-of-a-custom-koshirae-with-edo-period-piece-mountings/

Jag var otrolig intresserad men priserna var, förståeligt nog, väldigt höga och jag bestämde mig därför att försöka göra det själv.

I princip alla delar är köpta online, jag bifogar info kring dem i sista bilden. Katanan består av en nytillverkad klinga som på grund av ett "defekt" i form av en något kort Nakago hade ett något nedsatt i pris. Klingan är gjord av kolstål och är lerhärdad eller Yaki-Ire vilket främst härdar eggen men även resulterar i en s.k. Hamon vilket är en synlig linje på klingan som ett resultat av härdningsprocessen. Klingor med Hamon är mer eftertraktade samt dyrare eftersom de kräver mer arbete samt hantverksskicklighet.

Parerstången eller Tsuba som det heter på japanska är en av de delar som är antika. Tsuban är gjord av järn och har intarsia i guld. Eftersom den köptes 2018 så finns annonsen inte längre kvar så jag har ingen ytterligare information om den som följd, men jag har ett svagt minne om att den var gjord någon gång mellan 1750-1800.

Hjalten köptes som ett komplett set bestående av antika Kashira och Fuchi, båda av koppar, järn och med detaljer i guld, antik Tsuka Ito, äkta Same, en typ av läder gjort av rockor, Menuki i järn och guld, Mekugi i bambu och originell Ho. Vad gäller information kring dessa så är fallet tyvärr detsamma som Tsuban men så vitt jag minns det var hjalten från 1700-talet.

Slidan eller Saya har jag gjort själv och jag har för mig att jag gjorde den av björk. Den är relativt simpel med en enkel kurigata. Jag ville dock att att slidan skulle vara lite intressant så den är behandlad med äkta japansk lack, Urushi, som sedan är täckt med aska för att skapa ett matt skyddande yttre lager. Detta är egentligen oväsentligt men som en liten fun fact är askan från vulkanutbrottet Eyjafjallajökull 2010, jag tyckte personligen att det var lite mer spännande än att bara använda vanlig aska.

Den dekorativa flätan på slidan, Sageo, är köpt från och tillverkad i Japan, den är gjord av bomull.

Svärdet var ett kul projekt som i slutändan ändå blev rätt dyrt, 1167 dollar, men enligt mig väl värt det och jag tycker personligen att slutprodukten blev väldigt fin. Svärdet har endast använts som dekoration, vilket jag anser lämpligast eftersom hjalten och parerstången är antika.

Om du har några frågor eller funderingar skicka gärna ett meddelande, jag kan alltid skicka fler bilder om det är något du har funderingar kring.

Objektnr 633790769

Visningar 366

Publicerad

AnmälSälj liknande

Tor 20 jun 11:11

Yaki-Ire Katana med Hamon, antik Samegawa, Fuchi, Kashira, Tsukaito & Tsuba

Pris

13 500 kr

LeoGJ

Höllviken, Sverige

5.0

LeoGJ

Verifierad

69 omdömen

Läs omdömen

Mer från samma kategori

Andra har även tittat på

Jämför slutpriser

Vad är den värd?