Beskrivning

En samling om tvåvackra, tidstypiska, handmålade glasföremål från 1940-talet. Ett stort pressglasfat på tre fötter med handmålade blommor i rött och grön samt ett munblåst/drivet dricksglas med bortslipat puntelmärke undertill, även det med en handmålad blomma i rött och grön. Bägge är från Johansfors glashytta i Småland och ungefär från 1940-talet. Eventuella etiketter har tyvärr blivit borttvättade. Bägge glasföremålen är i fint skick. De är ej gjorda av det radioaktiva uranglaset, utan av vanlig glasmassa. Var vänlig se bilderna. Det stora fatet har en diameter på cirka 25 centimeter och är tre centimeter högt. Dricksglaset har en diameter på åtta centimeter (upptill) och en höjd på tolv centimeter.

År 1889 grundades ett glasmåleri i det tidigare mejeriet vid Sliparedammen i Johansfors. Råglas köptes in från andra glasbruk, det dekorerades och såldes vidare. Affärerna gick bra och två år senare startades egen tillverkning av glas. De första decennierna tillverkades pressat och drivet glas för hushåll, men även slipat och målat glas. Under 1920-talet började man göra glas under beteckningen ”vackrare vardagsvara”. Idéerna kom från Ellen Key och Arts and Crafts-rörelsen i England. Under krisåren på 1930-talet arbetade man mycket med färgat glas i kulörerna sepia, bärnsten, grönt och gult för att dölja den orena glasmassan. Bengt Orup var brukets konstnärliga ledare under åren 1952-1973. Bland andra konstnärer på Johansfors kan nämnas Erik o Margareta Hennix, Ingegerd Råman, och Bertil Vallien.

Obs, detta är en äkta auktion! Utropspris endast 49 kronor och inget reservationspris, utan du får bägge två Johansfors glaspjäserför 49 om ingen annan bjuder högre! Jag packar i hård kartong med bubbelplast och tar aldrig ut någon avgift för förpackningsmaterial, hantering eller dylikt. Schenkers (spårbart och försäkrat) porto för denna auktion blir 73 kronor.

Betalning på Traderas sida t.ex. med: PayPal, bankgiro, Swish mm. Självklart sampackar jag om du vinner fler av mina auktioner. Titta gärna på mina andra auktioner.


(Sökord: F.O. Israelsson August Ahrens Broakulla Glasbruk Kosta Glasproduktion Åforsgruppen Magnor Glasverk )

Objektsnr 627314136

Visningar 101

Publicerad

AnmälSälj liknande

Sön 31 mar 09:58

Handmålat glas från Johansfors ett fat på fot + munblåst dricksglas 1940-tal

Utropspris

|0 Bud

49 kr

Auktionen avslutades utan bud

finagrejer6

Södertälje, Sverige

5.0

finagrejer6

Verifierad

Toppsäljare

555 omdömen

Andra har även tittat på

Jämför slutpriser

Vad är den värd?