Beskrivning

Jag har äntligen gjort klart mina nya Micro Channel MCA Sound Blaster-kort. Jag kallar dem 2.0.

Här är en demo-video på Wolfenstein 3D som körs på en PS/2 Model P70:

https://aws.dose.se/files/wolfenstein_play.mp4

Korten har följande funktioner:

* OPL2 (YM3812) eller Adlib
* DSP, eller Sound Blaster samplat ljud
* Förstärkt ljud för hörlurar etc.
* Volymkontroll
* Mikrofoningång
* Spännings-bias (eller vad det heter på svenska?) för de mikrofoner som kräver extern strömkälla
* CD-ROM audio-ingång
* Internt ljud, eller stöd för Micro Channel Audio Subsystem

Det vekrar som att de flesta kort för MCA-bussen har endast line level-utågng. Det är flera som har efterfrågat en inbyggd förstärkare så att ljudnivån blir lite högre, så kortet har nu stöd för det.

Det finns en intern kontakt för line level-utgång på kortet för de som önskar det. Det är inte en perfekt lösning, men en avvägning då jag inte fick plats med fler kontakter på baksidan och gärna ville behålla mikrofoningången för att kortet ska vara 100 % kompatibelt med Sound Blaster.

Internt ljud är något som MCA-bussen erbjuder, vilket är möjligheten att skicka ljudet från kortet till den interna PC-speakern. Du kan alltså köra kortet utan externa högtalare. En liten finess MCA-bussen har men som t.ex. ISA-bussen saknar. Dock är ju PC-speakern fortfarande PC-speakern... så, de flesta vill nog köra med externa högtalare, skulle jag gissa.

Kortet är ett fyralagerskort med separate jord och spänningsplan, vilket torde hålla bruset nere. Jag har ISA-kort till försäljning på Tindie som har liknande layout och jag har fått höra att de har betydligt mindre brus än originalkorten. (Jag har inget originalkort själv att jämföra med, så det här är andrahandsinformation.) Alla komponenter är nya förutom OPL2-kretsarna som är i originalutförande från 80- och 90-talet.

Kortet har tre kontakter för CD-ROM audio. Det gör att du kan lyssna på CD-skivor via ljudkortet och få ut ljudet till kortets utgång. Det verkar inte finnas någon standard för detta så kortet har tre kontakter där pinouten för varje kontakt finns beskriven på baksidan. Det torde täcka de flesta CD-ROM-läsare.

Korten kommer i två utföranden: med vissa kretsar monterade i socklar, andra som ytmonterade. Om du föredrar en viss variant, säg bara till! Notera alltså att de kort vars socklar inte är monterade betyder att samma chippar är istället monterade annorstädes på kortet.

Har du några frågor är det bara att ställa dem!

Objektsnr 631204663

Visningar 48

Publicerad

AnmälSälj liknande

Fre 24 maj 21:06

IBM PS/2 MCA Micro Channel Sound Blaster-replika med bracket

Pris

1 250 kr

kdehl

Örebro, Sverige

Verifierad

135 omdömen

Läs omdömen

Mer från säljaren

Andra har även tittat på

Jämför slutpriser

Vad är den värd?