Beskrivning

Svenska Galanite Industri, vanligtvis känd som Galanite, var ett svenskt vinyl- och plastföretag med säte i Löddeköpinge, som tillverkade mest leksaker.

Bilar var populärast, men även lastbilar, jordbruksfordon och flygplan och leksaksrätter som teserviser tillverkades.

Plastföretaget Galanite startades 1947 av två danska invandrare till Sverige vid namn Ludwig Hawaleschka och Børge Hansen.

Den första produkten var en genomskinlig boll med en ängel inuti. Galanite blev leverantör av plastdelar till industrin, bland annat levererade man delar till Volvo.

Deras leksaksbilar blev dock snart stöttepelaren i företaget. När företaget blomstrade i slutet av 1950-talet och fram till 1960-talet sysselsatte det 125 personer. Olika plasttyper användes; mjuk PVC (för leksaker), polyeten och polystyren.

De flesta Galanite-bilar som tillverkades låg i fyratumsintervallet i skala 1:43, men företaget tillverkade även stora trampbilar.

Svenska fordon var vanliga som Volvo, Saab och Scania lastbilar, möjligen relaterade till Galanites delar och reklamförbindelser, men Volkswagens och andra fordon som Mercedes Benz och BMC Mini tillverkades också.

Liksom de flesta gummifordon bestod konstruktionen av endast sju delar: en gjuten vinylkropp, två metallaxlar och fyra plastdäck. Dessa leksaker var barnvänliga - mjuk vinyl, rundade kanter och roliga färger.

Andra Galanite-leksaker var av en större andel (1:30) och hade en mindre realistisk design, med några av de renare kanterna på en bils verkliga design mjukade eller abstraherade till exempel. Modeller är inte numrerade längst ner och brukar bara säga "Galanite Sweden".

Volkswagen "Bubblan" är en modell som har tillverkats av många olika plastbilstillverkare. Den här modellen, som Galanite har gjort, är alltid märkta med "Galanite Sweden" undertill.

Troligen lanserad 1960.

VW1303S Beetle Post Car är 123 mm lång och 60 mm bred. Ren, hel och snygg leksak/ samlarpryl.

Objektsnr 629312318

Visningar 56

Publicerad

AnmälSälj liknande

Lör 20 apr 18:24

Galanite VW1303S Beetle Post Car

Utropspris

|0 Bud

35 kr

Auktionen avslutades utan bud

hurra

Strömstad, Norge

5.0

Verifierad

Toppsäljare

553 omdömen

Mer från samma kategori

Andra har även tittat på

Jämför slutpriser

Vad är den värd?