Beskrivning

Strix, årgång 1914
Årets nummer inbundna. 24,5 x 31 cm, rikt illustrerad i svartvitt och färg, trådbunden, hård pärm. Nummer 52 saknas, men julnumret ingår. I nummer 44 har sidorna 3–6 genom ett misstag bytts ut mot sidorna 3–6 ur nummer 43. Fräsch pärm. Generellt ett fint exemplar i mycket gott skick. Se i övrigt allmän presentation av tidskriften Strix nedan.

Strix var en skämttidskrift som gavs ut av konstnären och humoristen Albert Engström 1897–1924. Tidskriften innehåller många teckningar av honom själv, men även av talrika andra illustratörer. Skämten och inte minst de uttrycksfulla teckningarna ger en fascinerande inblick i den tidens samhällsliv: alltifrån fiskare i Roslagen till proster, grosshandlare och studenter – och självklart den alkoholiserade trashanken Kolingen på Södermalm i Stockholm. Tidskriften innehåller också regelbundet karikatyrer av dåtidens kända personer: ”riksdagsgubbar”, konstnärer, vetenskapsmän, författare och så vidare. Ett normalt nummer innehåller åtta sidor, varav sidorna sju och åtta består av annonser, vilka i sig ger ännu en intressant inblick i dåtidens samhälle. Tidskriften trycktes i svartvitt, med undantag för några specialnummer varje år (bland annat vid midsommar och jul), som trycktes i färg och även med ett särskilt omslag. Strix är inte paginerad, men varje nummer innehåller som sagt åtta sidor, medan specialnumren innehåller fler sidor, kanske 16 eller 24.

Det här är en inbunden volym av de nummer som gavs ut under ett år. Numren förvarades löst fram till dess året var slut, då man gick till bokbindaren och fick dem inbundna – antingen i Strix särskilda pärm eller med någon annan pärm som bokbindaren tillhandahöll. Detta faktum gör att skicket på numren kan variera en aning: en del kan ha varit vikta på mitten och något annat kanske har en fläck eller annan skada som inskränker sig till just det numret. Något som tyvärr ibland förekommer vad gäller inbundna årgångar av tidskrifter är att något blivit fel: att någon enstaka sida eller ett helt nummer saknas. Den årgång som här är till salu har jag gått igenom sida för sida och det står i beskrivningen ovan ifall något saknas. Ävenledes anger jag större skador, men med så här gamla böcker hör det också till att det finns en rad bruksspår och det blir ogörligt att beskriva precis allt.

Med bilderna i annonsen (max tio, som man får ha på Tradera) fokuserar jag på att visa hur intressant innehållet i Strix är – inte på att försöka dokumentera varenda liten skada (i de fall sådana finns). Vid fotosessionen tog dock jag ett stort antal foton och om du kontaktar mig så skickar jag dem till dig. Jag uppmanar dig starkt att göra detta, eftersom du då får se mer av innehållet och får bättre möjlighet att bedöma skicket.

Objektsnr 628351581

Visningar 33

Publicerad

AnmälSälj liknande

Sön 7 apr 21:04

Strix 1914 – Albert Engströms skämttidskrift

Utropspris

|0 Bud

160 kr

Auktionen avslutades utan bud

alsv75

Huddinge, Sverige

5.0

Verifierad

Toppsäljare

741 omdömen

Andra har även tittat på

Jämför slutpriser

Vad är den värd?