Beskrivning

BESKRIVNING:

Plansch ur verket ”Suecia antiqua et hodierna” (latin för "Det forna och nuvarande Sverige") av Erik Dahlberg, år 1856.

Suecia Antiqua et Hodierna utarbetades främst av arkitekten och ämbetsmannen Erik Dahlbergh och bekostades av staten. Gravyrerna var dock inte alltid med sanningen överensstämmande, då Dahlbergh ofta tog med planerade ändringar, som sedan inte visade sig bli av. Detta bör dock ses ur dåtidens syn på verket som snarare hade en retorisk funktion. Dessutom placeras ofta människor och hus i bilderna som inte är skalenliga, vilket fick byggnaderna att se större och pampigare ut än de i verkligheten var. Ett tydligt exempel på detta förstorande är vyn över Linköping där man får bilden av att Linköpings domkyrka och slott är mycket stora i jämförelse med den övriga bebyggelsen och framförallt i jämförelse med den intilliggande S:t Larskyrkan, vilken i själva verket enbart har något mindre dimensioner än domkyrkan.

Erik Dahlbergh påbörjade arbetet 1660 och han reste runt i Sverige för att teckna av städer och viktiga byggnader. Han anlitade de bästa gravörerna från Frankrike och Holland och reste själv till Paris för att leda arbetet med graveringen. På grund av kriget med Danmark var det ett nära nog tioårigt avbrott i arbetet med verket fram till mitten av 1680-talet då arbetet återupptogs. Dahlbergh fick hjälp med tecknandet av miniatyrkonstnären vid Antikvitetskollegium Johan Lithen (1663–1725), och i några fall också av gravören Johannes Aveelen (fem stockholmsvyer) och hovmålaren David Klöcker Ehrenstrahl ("de renodlat dekorativa planscherna"). En del motiv över Drottningholms slott utfördes av kopparstickaren Willem Swidde från Holland.

DETALJER:

Storlek: 41 cm x 35 cm

Teknik: Litografi

Datum: 1856

Konstnär: Erik Dahlberg

Plats: Stockholm, Sverige

SKICK:

Mycket fin skick.

SAMFRAKT

Naturligtvis samfraktar vi för att hålla nere fraktkostnaden för dig.

FRAKT

Vi skickar spårbart inom 1-2 arbetsdagar med PostNord efter genomförd betalning. För oss är det viktigt att du blir nöjd med köpet och därför tar vi ansvar hela vägen fram till dig. Skulle något hända på vägen fram, vill vi gärna ha en dialog med dig, så tveka inte att höra av dig OM olyckan skulle vara framme.

*Vi tar inte ansvar för eventuella tullavgifter vilket kan försena leveransen.

*Delivery price for international orders is 300 SEK for EU-country and 370 SEK rest of the world

RETURER

Om du inte är helt nöjd med ditt köp kan du returnera den för full återbetalning inom 14 arbetsdagar. Köparen står för retur kostnader.

*Om du har frågor eller funderingar, är du varmt välkommen att kontakta oss, så svarar vi så fort vi har möjlighet. Hoppas du har en härlig dag och att du har hittat något vackert.

*Kolla gärna på våra andra försäljningar.

Objektsnr 598456438

Visningar 180

Publicerad

AnmälSälj liknande

Butik

Antik Litografi - Utsikt över Tureholms slott - Trosa - Sverige - Erik Dahlbergh

Pris

349 kr

dahlströmsfineart

Bromma, Sverige

4.9

dahlströmsfineart

Företag

Toppsäljare

457 omdömen

Läs omdömen

Köp mer och spara på frakten

Samfrakt

7 dagar

Mer från samma butik

Andra har även tittat på

Jämför slutpriser

Vad är den värd?