Beskrivning

En sammanfattning av Ålands stora författare Anni Blomqvist gjord av Inger Örtenblad

Genom sina romaner om Stormskärs-Maja och genom den tv-serie de gav upphov till i mitten av 1970-talet blev den åländska författaren Anni Blomqvist känd i hela Finland och även i Norden. I sina böcker skildrar hon vardagslivet i den åländska skärgården på 1800-talet
.?

I romanerna om Stormskärs-Maja berättar den åländska författaren Anni Blomqvist om det slitsamma livet i skärgården i mitten av 1800-talet. Hon redogör för den starka kulturtradition som huvudpersonen Maja företräder och beskriver ingående bland annat kvinnliga hushållssysslor och redskap som användes under självhushållningens tid. Samtidigt som romanerna handlar om ett patriarkaliskt samhälle där kvinnan är underställd mannen, beskriver Anni Blomqvist också förhållandet mellan Maja och hennes man Janne som ett ömsesidigt beroende i arbetet, som skapar en kärleksfull gemenskap.?

Anni Blomqvist föddes 1909 och var äldst i en syskonskara på tio barn. Föräldrarna, fiskaren Viktor Karlsson och hans hustru Anna, hade ett litet skärgårdshemman på Vårdö Simskäla nordost om fasta Åland. Blomqvist har beskrivit sin barndom som bekymmerslös, trots att barnen tidigt fick börja hjälpa till i hemmet. Av sin mormor Anna Kristina Törnroos, som också bodde på Östergårds, fick hon sin gudstro som hon behöll livet ut.?

Åland

Objektnr 633884940

Visningar 17

Publicerad

AnmälSälj liknande

Lör 1 jun 12:56

Anni Blomqvist - Åländsk Folklivsskildrare

Utropspris

|0 Bud

60 kr

Slutar om

Maddivit

Gustavsberg, Sverige

Verifierad

73 omdömen

Läs omdömen

Köp mer och spara på frakten

Samfrakt

3 dagar

Andra har även tittat på

Jämför slutpriser

Vad är den värd?