Beskrivning

Lejonet och dubbelörnen - Finlands imperiella decennier 1830-1890, av Max Engman. Svenska humanistiska förbundets skriftserie nr 113

Under de "imperiella decennierna" 1830-1890 var Finland som mest integrerat i det ryska riket. Metropolen S:t Petersburg, som länge var Finlands näst största stad, kom att utöva ett enormt inflytande över storfurstendömet och dess invånare. Ryssland framstod som möjligheternas land, och många finländare ur alla samhällsklasser sökte sin utkomst i kejsardömet: officerare och ingenjörer, sjöfarare och valfångare, hantverkare och pigor. I denna bok berättar Max Engman om de finländare som valde Ryssland. Många av dem återvände sedan till hemlandet och kom att göra stora insatser där. Vid avskiljandet från Sverige 1809 inledde Finland en integreringsprocess i det ryska riket. Man började vandra från Stockholm till S:t Petersburg men kom aldrig ända fram, utan stannade till slut i Helsingfors.

Finlands historia efter "äktenskapet" med Sverige, perioden då Finland var som mest integrerat med Ryssland - möjligheternas land där många sökte sin utkomst och metropolen var S:t Petersburg, under lång tid Finlands näst största stad.

Finland stod av och till, mer och mindre, under svenskt inflytande allt sedan 1150-talet så Erik den helige besegrade finländarna i samband med konverteringen till kristendomen. Men efter 1809 års krigsförlust fick Sverige lov att avträda Finland till Ryssland som då blev ryskt storfurstendöme med långtgående friheter. Inom somliga delar av samhället var perioden fram till 1800-talets slut blomstrande, men där fanns även en nationalism som pyrde under ytan och när Ryssland i slutet av 1800-talet skulle knyta Finland närmare Ryssland blossade nationalismen upp till ytan och i samband med tsardömets fall och ryska revolutionen vid första världskrigets slut fick finländarna chans att slå sig fria från den tillfälligtvis försvagade ryska nationen.

Detta är Finlands historia under en del av denna ryska period - 1830-1890.

Den inbundna boken (kartonnage) i förlagets dekorerade pärmar utan skyddsomslag är helt ny och i nyskick. Den är illustrerad med svartvita fotografier, reproduktioner och kartor.

Här kommer detaljerna:

Höjd/bredd ca 230/162 mm
Ryggbredd ca 34 mm
Vikt ca 855 gram
Sidantal 402
Författare Max Engman
Förlag Atlantis
Utgivningsår 2000
Språk svenska
ISBN 91-7486-621-4

Porto: Billigaste porto som jag kan hitta blir i ett registrerat paket med Schenker som kostar 73 kr där den fina boken blir väl emballerad. Tänk på att ett paket med Schenker normalt tar ca 1-3 arbetsdagar för leverans inom landet! Sampackar gärna om du vinner flera auktioner.

Betalning: VÄNLIGEN BETALA INOM 2 DAGAR EFTER AVSLUTAD AUKTION!

Objektsnr 630038503

Visningar 37

Publicerad

AnmälSälj liknande

Lör 20 apr 18:47

Lejonet och dubbelörnen - Finlands imperiella decennier 1830-1890

Slutpris

|

70 kr

Auktionen är avslutad

ElvisDeputySheriffNo3 vann auktionen

sthlmbiker

Stockholm, Sverige

5.0

Verifierad

Toppsäljare

3 787 omdömen