Beskrivning

Jan Fridegård. En natt I juli.

Inbunden. 191 sidor.
Bra skick.

"Sommaren efter bröt strejken ut bland lantarbetarna. Mittunder höslåttern kom den som en hotande molnskugga. De tunga klövervallarna doftade av övermognad och i trädgården glödde de stora jordgubbslanden röda som slagfält"


I Jan Fridegårds berömda debut
skildras mordet på en strejkbrytare under en lantarbetarstrejk genom ögonen på statarpojken Johan From. En natt i juni var ett av de första verken inom statarskolan, och det gjorde Jan Fridegård (1897-1968) till en av Sveriges stora arbetarförfattare. Hans klara och knappa stilkonst präglar skildringarna.

Roman utspelar sig på landsbygden någon gång under 1920-talet.
Vi följer statarsonen Johan From och hans omgivning från hans barndom fram till ungdomens slut. Livet har sin gång, först skola sedan arbete, små bråk, kärlek och drömmar. Strejken kommer och med dem sammanhållning och svartfötter. Johan lockas med Godsägardotter och löfte om framtida skola till att blir strejkbrytare. Han jobbar medan de andra vänder ryggen åt honom. Under en promenad i skogen stöter han på Ester (hans flicka) på promenad med en av strejkbrytarna. Han följer paret, nära men utan att upptäckas. Så plötsligt blir svartfoten aggressiv, försöker ta vad Ester inte vill ge... Flickan ropar på hjälp och Johan flyger på strejkbrytaren med ett vedträ. Brytaren stupar, ligger död på marken... Berättelsen tar då en ny vändning, orättvisan möter mordhistorien...


Vid köp av 2 böcker, ett frakt pris.

Moa Martinson. Harry Martinson. Vilhelm Moberg. Selma Lagerlöf. Astrid Lindgren.
Ivar Lo-Johansson. Karin Boye. Nils Ferlin. Pär Lagerkvist. Hjalmar Gullberg. August Strindberg
.

Objektsnr 630727592

Visningar 27

Publicerad

AnmälSälj liknande

Lör 4 maj 20:09

Jan Fridegård. En Natt I Juli.

Utropspris

|0 Bud

25 kr

Slutar om

fermont

Göteborg , Sverige

5.0

fermont

Verifierad

Toppsäljare

100 omdömen

Läs omdömen

Köp mer och spara på frakten

Samfrakt

3 dagar

Andra har även tittat på

Jämför slutpriser

Vad är den värd?