Beskrivning

Jag säjer, (i olika auktioner), ett antal skönlitterära, moderna och äldre KLASSIKER/DECKARKLASSIKER, (bild 5 och 6).
Jag SAMFRAKTAR.

.
Hjalmar Söderbergs "DOKTOR GLAS" har inspirerat flera författare, (bild 4), att ta upp teman/personer i boken och skriva handlingen vidare.
(En form av "Fan Fiction" innan det begreppet var uppfunnet).

Här, (i denna auktion) - "MORDETS PRAKTIK." av Kerstin Ekman. En deckare med utgångspunkt i klassikern "Doktor Glas". Slutsåld. Oläst/NYSKICK. Inbunden med skyddsomslag. 208 sidor.
I en annan auktion säljer jag Kerstin Ekmans fantastiska naturbok "SE BLOMMAN", (bild 7).


.

– nu, då ljuslågan flämtar i draget och min skugga på den gröna tapeten fladdrar och skälver liksom lågan och vill få liv – nu tänker jag på Andersen och hans saga om skuggan, och det tycks mig att jag själv är skuggan som ville bli människa.”I Hjalmar Söderbergs Doktor Glas läste jag om den livgiriga skuggan på väggen som tar mannens liv och börjar leva på egen hand. Ett ont liv. Man kan också ta en annan människas liv med kaliumcyanid. Som Tyko Glas gjorde. Hur kommer man därhän? Gör man det med Hjalmar Söderbergs hjälp eller är man redan förberedd av ett liv i smutsiga celluloidkragar, kärlekslöshet och ett vidrigt yrke. Det finns ingen skuld, säger doktorn som är huvudperson i min bok. Jag är framtidens människa, säger han också. Han skriver det i sin dagbok. Så underligt övertygande det låter när den som berättar är ett jag. Har man rätt att ta en annan människas liv? Nej, säger vi. Jo, av hjälpsamhet, säger Söderberg. Har man rätt att ta en människa ur en bok och sätta den i en annan? Det anser inte min doktor. Men litteratur lever av litteratur och personer ur Söderbergs böcker lever ibland upp på nytt. Här lever han själv i bokens marginal. Han behöver hjälp med det praktiska. Men varför blir han så rädd? Han hade fått ett infall när han sneddade över Norrmalmstorg en novemberdag 1901. Men så här långt ville han kanske inte följa sin tanke", Kerstin Ekman

Efter den stora essäboken "Herrarna i skogen" skriver Kerstin Ekman här
vidare på de fortfarande giltiga frågorna i Söderbergs roman Doktor Glas. Och får samtidigt det förra sekelskiftets Stockholm, dess människor, stämningar, hus och gator att än en gång stiga fram ur skuggorna.



.
Doktor Glas, en roman i dagboksform som utkom första gången 1905, är inte bara ett av Hjalmar Söderbergs främsta verk, utan också en av de klassiska romanerna i svensk litteratur. Doktor Glas förälskar sig i den unga vackra Helga, som är fast i ett hopplöst, kärlekslöst äktenskap med den motbjudande pastor Gregorius. Helga vänder sig till doktor Glas för att få hjälp och alltmer aktivt förbereder han lösningen...

Har man rätt att döda en människa för att rädda en annan?

Bokens centrala problem - har man rätt att döda en människa för att rädda en annan - har genom decennierna väckt häftig debatt. Den har också blivit älskad för de vemodiga porträtten och miljöerna från det oscarianska Stockholm - tecknade med hela Söderbergs oöverträffade känslighet och kvickhet.

Hjalmar Söderbergs klassiker Doktor Glas utkom första gången 1905 och var då oerhört provocerande för sin samtid. Med sin psykologiska nerv, moralfilosofiska utläggningar och förälskade skildring av sekelskiftets Stockholm är den lika aktuell idag.

Titta gärna på mina andra auktioner med konst, design och angränsande ämnesområden.

Betalning via TRADERABETALNING. Jag packar väl, ansvaret hos fraktbolaget när jag lämnat. Hos Schenker kan du följa försändelsen via internet.

SAMFRAKT vid köp av flera objekt. Förmånligt med Schenker vid köp av flera böcker.

FOREGIN BUYERS - Other shipping costs

Objektsnr 628271897

Visningar 68

Publicerad

AnmälSälj liknande

Sön 7 apr 21:33

DOKTOR GLAS - Kerstin Ekman: MORDETS PRAKTIK. Oläst. NYSKICK. Inbunden. SLUTSÅLD

Utropspris

|0 Bud

29 kr

Auktionen avslutades utan bud

zmxn

Ydre, Sverige

5.0

Verifierad

Toppsäljare

3 961 omdömen

Mer från säljaren

Mer från samma kategori

Andra har även tittat på

Jämför slutpriser

Vad är den värd?